Novi pokušaj prekrajanja historije: Granatu na Markale bacile su muslimanske snage

Podijelite ovaj članak:

Uoči 30. godišnjice masakra na Markalama u Sarajevu, jednom od najstrašnijih ratnih zločina tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu kojeg su počinile snage Sarajevsko-romanijskog korpusa tzv. vojske RS-a, na glavni grad naše zemlje ispaljen je novi serijal propagandnih “bombi”.

Te laži o zločinu od 5. februara 1994. godine u kojem je ubijeno 68 i ranjeno 144 ljudi – treba da nam “razvuku pamet”.

“Bivši obavještajac Vojske Srbije general u penziji Јovan Milanović izjavio je Srni da je operacija za eksploziju na pijaci Markale u Sarajevu projektovana i da su na tome radile američke tajne službe i muslimanske snage iz BiH”, prenijela je jučer, 4. februara, Radiotelevizija RS (RTRS), propagandni servis Milorada Dodika koji je do sada u više navrata negirao masakr na Markalama pa i opsadu tzv. vojske RS-a koja je trajala 1.425 dana, od 6. aprila 1992. godine do 29. februara 1996. godine.

Autor, publicista, istraživač, Avdo Huseinović, na podvale poput Milovanovićeve odgovara dokumentarnim filmom. Agresija na istinu se zove. Bit će promoviran 5. februara u Gradskoj vijećnici u 18 h. Ko god bude u prilici, treba otići.

Bilo bi konačno vrijeme da se dogovore i usaglase koju će laž i teoriju koristiti jer ovo je možda i deseta verzija koju spominju“, kaže Huseinović za portal Radiosarajevo.ba.

Koristili su, kako kaže, brojne laži.

“Čak su potkupili za lažnog svjedoka i bivšeg pripadnika jedinice ‘Biseri’ koji su obezbjeđivali Predsjedništvo Republike BiH. Njega su haški tužioci ismijali jer je jadnik tvrdio da je generalu Seferu Haliloviću predsjednik Izetbegović naredio ‘da organizuje eksploziju na Markalama’, iako je činjenica da 1994. general Sefer Halilović već osam mjeseci nije bio načelnik Glavnog štaba Armije RBiH”, govorio Huseinović.

Lansirali su i teze da je granatu neko bacio sa obližnje zgrade, ali je to u Hagu balističar prof. Berko Zečević briljantno pobio i dokazao da je granata ispaljena sa srpskih položaja na Mrkovićima.

“Dobrica Ćosić u svom posljednjem testamentu je naredio ‘da se stalno moraju boriti protiv srebrenizacije i markalizacije bosanskog rata’. Oni to neumorno rade, ali ni mi nećemo nijemo posmatrati”, rekao je Huseinović.

On je uvjeren da sve ove laži imaju jedan cilj.

“U svojoj historiografiji devedesete prikazati kao nesretne godine građanskog rata u kojima su se svi urotili protiv Srba”, zaključuje Huseinović.

Autor se u filmu bavi temama negiranja genocida i drugih oblika ratnog zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine.

Ovo je prvi dokumentarni film koji se bavi temom negiranja, falsifikovanja historijskih činjenica, brojnih podvala s ciljem da se promijeni karakter rata, agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. godine”, kazao je Huseinović ranije na konferenciji za medije.

Huseinović se bavi i temom medijske pripreme agresije na BiH, koja je počela godinama prije njenog brutalnog vojnog izvršenja.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x