Obilježavanje 26. godišnjice zločina nad Bošnjacima u Ahmićima i Vitezu

Snage HVO-a u Ahmićima su prije 26 godina ubile 116 civila među kojima 32 žene i jedanaestero djece. Porodice ubijenih danas će se okupiti na Šehidskom mezarju u Vitezu odakle će u 9 sati početi mirni marš “Put istine i sjećanja”. Na Šehidskom mezarju u Vitezu glavni imami će proučiti odlomke iz Kur’ana, nakon čega će prije podne-namaza u 12:30 biti položeno cvijeće na spomen-obilježje.

U ranijoj izjavi za Klix.ba Advan Akeljić, predsjednik Organizacionog odbora, je kazao da će šetnja “Put istine i sjećanja” svjedočiti o istini i simbolici šehida koji su sahranjeni u Starom Vitezu, a ne u Ahmićima gdje je počinjen pokolj, jer to nije bilo moguće.

“Još uvijek tražimo istinu za broj ljudi koji su stradali, a ne znamo gdje se nalaze njihova tijela. Moramo glasnije pričati o istini koja je tragična jer smo svjesni da na sve načine pokušavaju izjednačiti žrtvu i agresora”, kazao je Akeljić.

Za zločin u Ahmićima pred Haškim sudom na najdužu kaznu je osuđen jedan od ratnih zapovjednika HVO-a u Srednjoj Bosni Dario Kordić koji je odslužio 25 godina zatvora.

Pravda ni danas, uprkos odsluženoj kazni, prema riječima porodica žrtava, nije zadovoljena. Svake godine naglašavaju da jedna osoba ne može biti odgovorna za smrt 116 osoba, da žele graditi mir, ali samo na pravdi i istini.

U Ahmićima će danas biti održana i komemoracija žrtvama zločina, na kojoj će učestvovati i ratni veterani iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije koji će odati počast nevino ubijenima. Nakon komemoracije u Ahmićima će i na internetu biti zvanično predstavljen narativ “48 sati pepela i krvi” koji je načinio SENSE Centar za tranzicijsku pravdu iz Pule.

Azra Mahmutovic
Azra Mahmutovic
Articles: 502
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x