Obilježena 27. godišnjica pogibije heroja oslobodilačkog rata Safeta Hadžića i njegovih saboraca

Brojne delegacije položile su danas cvijeće na Centralno spomen – obilježje kod zgrade Općine Novi Grad Sarajevo, gdje su odale počast heroju oslobodilačkog rata i dobitniku najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan Safetu Hadžiću i njegovim saborcima Seadu Veliću, Nerminu Zeljkoviću Fahrudinu Čavčiću, Almiru Islamoviću i Senadu Čiriću koji su na današnji dan 1992. godine život izgubili u akciji izvlačenja naoružanja iz firme „Pretis“ u Vogošći.

Kod spomenika dvojici heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata sa područja Novog Grada okupili su se članovi porodice Hadžić i drugih članova porodica šehida i poginulih boraca, rodbina, prijatelji i saborci rahmetli Safeta i njegovih saboraca, te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti. Uz vojne počasti Voda Oružanih snaga BiH i učenjem Fatihe odali su počast legendarnom komandantu, pokretaču otpora odbrane općine Novi Grad Sarajevo i njegovim saborcima, čija će imena ostati zapisana u historiji naše odbrambeno – oslobodilačke borbe.

Cvijeće su položili delegacija Općine Novi Grad predvođena načelnikom Semirom Efendićem, predstavnici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, 2. Pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH, Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambenog rata, Kantonalnog ministarstva za boračka pitanja, Udruženja generala BiH, Saveza brigadnih udruženja KS-a, Patriotske lige Kantona Sarajevo, Novi Grad i Vogošća, Saveza RVI KS-a, Koordinacije boračkih udruženja Općine Novi Grad Sarajevo i drugih brigada, koje su ovaj grad branile od agresora, te političkih partija.

Nemjerljiv doprinos u odbrani naše zemlje

Safet Hadžić jedan je od devet heroja u BiH odlikovanih Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Zajedno sa saborcima Nerminom Zeljkovićem, Seadom Velićem, Fahrudinom Čavčićem, Almirom Islamovićem i Senadom Čirićem, život je izgubio na kapiji preduzeća “Pretis”, prilikom pokušaja da iz kruga tog preduzeća izvuče naoružanje i municiju neophodnu za odbranu Sarajeva.

O njegovom liku i djelu govorio je Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za boračka pitanja. Delalić je kazao da oni koji su Safeta poznavali znaju da se radi o izuzetnom čovjeku koji je danonoćno radio na više frontova, od Patriotske lige, pripreme i organizacije odbrane države BiH od agresije koja se nad našom zemljom nadvila 1992. godine. Na svim poljima je davao maksimalan učinak. Sve ljude koji su željeli pomoći, nesebično je prihvatao, a na sebe je preuzimao najveću odgovornost. Za Safeta je važila izreka: „Čovjek nije velik po funkciji koju obavlja nego kako je obavlja“. Svaku funkciju koju je obavljao vršio je odgovorno, a u odbrani naše zemlje od agresora dao je nemjerljiv doprinos“, naglasio je Delalić, istakavši potrebu za više jedinstva među ljudima u vremenu kada je država BiH ponovo u opasnosti.

„Nisu naši borci, naši sinovi i kćeri dali živote da se mi danas dijelimo i da našu zemlju dovodimo u opsanost, nego da je čuvamo i gradimo onakvom kakvom su je oni zamišljali. Dragi prijatelji, nastavimo putem Safeta Hadžića, putem borbe za državu Bosnu i Hercegovinu, putem jednakosti, demokratije i svih civilizacijskih vrijednosti“, poručio je Delalić.

Nakon polaganja cvijeća, delegacije su posjetile mjesto pogibije legendarnog komandanta i njegovih saboraca u krugu “Pretisa” u Vogošći i njegov mezar na Kovačima.

Nema poruka za prikaz