Obilježena godišnjica osnivanja 241. sprečansko-muslimanske lahke brigade “Gazije”

Podijelite ovaj članak:

U organizaciji Koordinacije boračkih udruženja Kalesija, jučer je u prvom oslobođenom gradu u BiH obilježena 30. godišnjica od osnivanja 241. sprečansko-muslimanske lahke brigade “Gazije”.

Program je počeo u Čaršijskoj džamiji gdje je proučen Jasin za sve poginule borce i šehide Armije RBiH, a zatim je položeno cvijeće i odata počast na Centralnom spomen obilježju.

U ime općinskog načelnika Seada Džafića, cvijeće je položio njegov savjetnik Alija Džafić.

Mlađe generacije trebaju da čuju priču o kalesijskim „Gazijama”, da čuju kako su to bili hrabri borci koji su branili ne samo Kalesiju nego cijelu BiH i da su na svim ratištima bili najbolji, poštujući sve konvencije UN-a, kazao je savjetnik načelnika Alija Džafić.

On je istakao da ga raduje i činjenica da iza 241. sprečansko-muslimanske lahke brigade “Gazije” nema nikakvih zločina ali da su o njima ispisane mnoge priče i pjesme o hrabrosti i časnim borbama.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti poginulim borcima i šehidima Armije RBiH, održana je i Svečana akademija u BKC-u “Alija Izetbegović” na kojoj se govorilo o uspjesima „Gazija” ali i drugih jedinica Armije RBiH.

241. sprečansko-muslimanska I br (lahka brigada) “Gazije” Kalesija je bila brigada u sastavu 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ostala je zapamćena po ulozi koju je odigrala kada je novembra 1994. godine na Lisači zarobljen 61 pripadnik Vojske Republike Srpske.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x