Obnavlja se fasada najoštećenijih zgrada u naselju Saraj Polje

Podijelite ovaj članak:

Povodom obilježavanja 1. marta – Dana Mjesne zajednice Saraj Polje, delegacije Općine Novi Grad Sarajevo, Savjeta Mjesne zajednice i političkih partija, položili su danas cvijeće na spomen – obilježje kod Osnovne škole „Aleksa Šantić“, nakon čega je u prostorijama škole održana svečanost na kojoj su uz prigodan kulturno – umjetnički program posvećen Danu nezavisnosti BiH, zaslužnim pojedincima i kolektivima uručena priznanja.

Tim povodom upriličen je i obilazak radova na sanaciji fasade najoštećenijih stambenih zgrada u ovom naselju, u ulici Senada Mandića Dende, a radove je obišao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, sa saradnicima, članovima Savjeta MZ  i predstavnicima izvođača radova.

 „U ovoj ulici su najoštećenije zgrade kada su u pitanju ratna dejstva na podruučju općine Novi Grad. Ranije je Ministarstvo za stambene poslove KS-a saniralo većinu takvih objekata u Sarajevu, međutim ove zgrade nisu ušle u njihov program. Više godina tražili smo od nadležnog kantonalnog ministrstva da se to riješi onako kako je riješeno i u ostatku Sarajeva, međutim, kako se to nije desilo, u prošloj godini smo planirali sredstva i kroz naš program hitnih intervencija obuhvatili smo i zgrade u ulici Senada Mandića Dende broj 2, 3 i 4. Zadovoljan sam da su radovi u toku i da vremenski uslovi dozvoljavaju da se radovi završe na najbolji mogući način“, pojasnio je općinski načelnik Semir Efendić.

Dodao je da su oštećenja bila takva da nije bilo moguće da stanari putem upravitelja obezbijede dovoljno sredstava da bi se sanacija uradila na adekvatan način.

Obzirom da su zgrade u naselju Saraj Polje izgrađene neposredno prije agresije na našu zemlju, te da su rađene po standardima energetske efikasnosti, u sastavu fasade je i termoizolacija, koja je tokom ratnih dejstava bila oštećena. Sanacijom fasada u isto vrijeme bit će završen i taj dio termoizolacije koji je bio oštećen, tako da će stanarima od iduće zime biti mnogo lakše. Nermin Balić, član Savjeta MZ Saraj Polje istakao je zadovoljstvo što će 23 godine nakon rata ova zgrada biti obnovljena.

„Doselio sam se u ovo naselje odmah nakon njegove izgradnje, bilo je to prelijepo naselje koje je devastirano u toku rata, a ovo je najoštećeniji dio naselja, jer su iz pravca Nedžarića tokom rata pamovi, patovi, tzv. „sijači smrti“ dejstvovali po ovom dijelu naselja. Hvala Općini koja je imala razumijevanja i pristupila sanaciji oštećenja, jer mi ovo ne bi mogli isfinansirati. Nakon ovih radova naselje će biti još ljepše nego što je bilo prije rata“, kazao je Balić.

Radovi u ulici Senada Mandića Dende koštaće oko 200.000 KM.  U programu za ovu godinu planirana je i sanacija velikog oštećenja u stambenoj zgradi u C fazi Alipašinog Polja, u Geteovoj ulici na broju 5, gdje su usljed eksplozije velike granate (tzv. avio-bombe), na nekoliko spratova zgrade oštećeni stanovi, kao i zgrada u ulici Trg djece Dobrinje broj 16 i 20 na Dobrinji.

U prošloj godini završena je obnova zgrade poznate kao „Pancirka“ koja je bila najoštećenija na prostoru Dobrinje, tako da se privodi kraju sanacija objekata sa ratnim oštećenjima u Novom Gradu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x