Očistite dno pegle paracetamolom

Podijelite ovaj članak:

Pegla je jedan od kućanskih aparata koji se često koristi, a s vremenom može postati prljava i na njenoj površini se mogu pojaviti naslage. Čišćenje pegle može biti izazovno, ali postoji jednostavan i efikasan trik koristeći paracetamol koji će vam pomoći da vaša pegla ponovo zasija. Evo korak-po-korak uputstva kako očistiti peglu spolja koristeći paracetamol.

Potrebni materijali:

 • Tablete paracetamola
 • Kliješta ili pinceta
 • Rukavice (opcionalno)
 • Krpa ili papirni ubrus

Koraci za čišćenje:

 1. Zagrijte peglu: Uključite peglu i postavite je na srednju temperaturu. Važno je da pegla bude dovoljno topla kako bi mogla otopiti paracetamol, ali ne toliko vruća da biste se mogli opeći. Ako vaša pegla ima postavku za paru, isključite je.
 2. Pripremite paracetamol: Uzmite jednu tabletu paracetamola i držite je pomoću kliješta ili pincete. Ako koristite ruke, preporučuje se nošenje rukavica kako biste izbjegli dodir s vrućom peglom.
 3. Trljajte paracetamolom po površini pegle: Pažljivo trljajte tabletu paracetamola po zaprljanoj površini pegle. Paracetamol će se početi topiti i otapati naslage prljavštine. Nastavite trljati dok ne pokrijete sve prljave dijelove.
 4. Obrišite peglu: Nakon što ste obradili sve zaprljane dijelove, isključite peglu i ostavite je da se malo ohladi. Zatim upotrijebite krpu ili papirni ubrus da obrišete otopljeni paracetamol i prljavštinu s površine pegle. Ako je potrebno, ponovite proces dok pegla ne bude potpuno čista.
 5. Provjerite peglu: Kada završite čišćenje, uključite peglu još jednom na kratko kako biste provjerili je li površina čista i glatka. Ako je potrebno, možete koristiti malo vode na krpi za dodatno čišćenje, ali budite sigurni da je pegla potpuno suha prije sljedeće upotrebe.

Savjeti:

 • Pazite da ne koristite previše paracetamola odjednom, jer to može stvoriti previše rastopljenog lijeka koji će biti teže obrisati.
 • Redovno čišćenje pegle može spriječiti nakupljanje tvrdokorne prljavštine i produžiti vijek trajanja vašeg aparata.

Korištenje paracetamola za čišćenje pegle je jednostavna, ali učinkovita metoda koja ne zahtijeva skupe ili teško dostupne proizvode. Slijedeći ove korake, vaša pegla će izgledati kao nova i biti spremna za savršeno peglanje vaše odjeće.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x