Od 1. jula niže cijene rominga u regiji

Podijelite ovaj članak:

Regionalni sporazum o romingu koji omogućava niže cijene rominga od 1. jula potpisan je danas na drugom Digitalnom samitu zemalja Zapadnog Balkana koji se održava u Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

U prvoj fazi, od 1. jula, cijene rominga će biti niže za 27 odsto, a od 1. jula 2021. godine, roming bi trebalo da bude ukinut u zemljama Zapadnog Balkana.

Cijena rominga sa Albanijom biće umanjena za 85 odsto, jer Albanija do sada nije bila dio sporazuma koji su 2014. potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Na otvaranju Samita, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić navela je da je za Srbiju bila teška odluka da u vrijeme taksi koje je uvela Priština potpisuje novi regionalni sporazum.

“Uprkos svim izazovima, nerazumijevanjima, različitim prioritetima i shvatanjima, nastavljamo da radimo na regionalnom povezivanju i saradnji”, kazala je Brnabić.

Ona je ocijenila i da budućnost regiona, najprije mladih ljudi na ovim prostorima, zavisi od toga da se “upravo u ovako teškim i kompleksnim situacijama donose odluke da se stabilnost regiona dalje gradi, a ne urušava”.

Potpisivanje regionalnog sporazuma o romingu dokaz je da u regionu postoji jaka politička volja za digitalnu transformaciju cijelog Zapadnog Balkana, poručila je danas evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Mariya Gabriel.

“Da budem potpuno jasna, ovo je vaš, a ne naš sporazum. Ovo potpisivanje je dokaz jake političke volje da se ostvari odvažna regionalna digitalna transformacija. To je jak signal za regionalnu saradnju i evropsku perspektivu”, navela je.

Da je regionalni sporazum o romingu jasan znak političke volje i posvećenosti svih lidera regionalnoj saradnji, ocijenila je predsjednica Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Ona je objasnila da uspješna primjena sporazuma podrazumijeva i to da će građani regiona imati fer i jednak tretman.

Generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Houlin Zhao kazao je da Beograd potpisivanjem Sporazuma o romingu u regionu pokazuje liderstvo i političku odlučnost da sarađuje i napreduje.

Podsjetio je da slične sporazume već imaju pojedine zemlje istočne i zapadne Afrike, a da takve inicijative postoje i u Aziji i u Karipskom regionu.

Drugi digitalni samit Zapadnog Balkana održava se danas i sutra u Beogradu, uz učešće oko 3.000 učesnika iz 30 država regiona, Evrope i svijeta.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x