Odgovor autoru filma koji negira genocid: Ovaj film je nastavak genocidnog relativizma i historijskog revizionizma

Podijelite ovaj članak:

Institut za istraživanje genocida Kanada uputio je odgovor autoru filma „Republika Srpska: Borba za slobodu“ Borisu Malagurskom na njegove napade na ovaj Institut i direktora Emira Ramića u emisiji Uranak koju vodi Jovana Joksimović na srbijanskoj televiziji K1, koji prenosimo u cjelosti:

Vaš pokušaj ponižavanja rada Instituta za istraživanje genocida Kanada i njegovog direktora su nas samo ojačali u borbi za istinu, za pravdu i borbu protiv revezionista historijskih, sudskih i naučnih činjenica o agresiji i genocidu i za borbu protiv veličanja presuđenih ratnih zločinaca.

Više desetina hiljada građana i građanki širom svijeta iz više od 70 država izrazili su duboku uznemirenost zbog prikazivanja relativističkog filma o genocidu u Bosni i Hercegovini bivšeg voditelja Russia Today i kanadsko srpskog autora Borisa Malagurskog.

Potpisnici peticije za zaustavljanje prikazivanja navedenog filma smatraju da se radi o propagiranju govora mržnje protiv građana Bosne i Hercegovine, posebno žrtava genocida.

Film ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid za koje su Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju utvrdili da su ih počinile srpske snage (1992-1995), uključujući genocid u Srebrenici, tretira kao “borbu protiv ropstva” i “borbe za slobodu”.

Prema presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju entitet Republika srpska kao politički subjekt osnovan je na zvjerstvima, ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidu. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je takođe zaključio da su pripadnici srpskih snaga silovanje koristili kao ratno oružje u cilju širenja terora.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je utvrdio da su koncentracioni logori smrti Omarska, Keraterm i Tmopolje i mnogi drugi bioli poprište “orgije paklenog progona”.

To je genocidno osnivanje entiteta Republike Srpske koju Boris Malagurski u svom filmu prikazuje kao “borbu za slobodu”.

Ovaj film je nastavak genocidnog relativizma i historijskog revizionizma na kojima je Boris Malagurski izgradio svoju karijeru. Boris Malagurski je 2017. godine opisao centralnu godišnju komemoraciju genocida u Srebrenici kao “festival” tokom svoje TV emisije na Sputnjikovoj srpskoj mreži. Danas on nastoji širiti istu relativističku propagandu u Evropi, Kanadi, Sjedinjenim Državama.

Boris treba znati da je IGK gordi i ponosni čuvari istine, pravde, kulture sjećanja, pa samim tim i države BiH. Jer pitanje očuvanja bosanskohercegovačke države jeste pitanje očuvanja istine, pravde, kulture sjećanja, ali i identiteta Evrope i svijeta. Oni koji pokušavaju na svaki način razoriti i narušiti istinu, pravdu, kulturu sjećanja, koji veličaju optužene ratne zločince, revidiraju historijske, sudske i naučne činjenice o genocidu, koji negiraju državu BiH radi uzaludan posao. BiH ima svoje utemeljenje u stotinama godina svoje velike i časne historije.

Na kontinuiranu dehumanizaciju žrtava genocida i ponižavanje istine, pravde, nepoštovanje presuda međunarodnih i nacionalnih sudova, nepoštovanje međunarodne pravde, nepoštovanje rezolucija Ujedinjenih Nacija, rezolucija i deklaracija o genocidu u Srebrenici parlamenata više od 50 država i na kraju na sramno ponižavanje države Bosne i Hercegovine od strane autora filma, mi nećemo odgovoriti šutnjom i pasivnošću. Sa istinom, pravdom, presudama međunarodnih i nacionalnih sudova ne može se pogađati i trgovati. One se moraju samo realizovati. To mora biti jasno autoru filma i njegovim pristalicama.

I na kraju poruka Borisu Malagurskom motiv naše kontinuirane borbe za istinu i pravdu nije mržnja protiv drugog i drugačijeg, nego oslobađanje žrtve od straha pomoću kulture pamćenja, a u ime bolje dućnosti Bosne i Hercegovine. Jer oslobađanje žrtve od straha pomoću kulture pamćenja je ljudsko i božije pravo koje traži kaznu zločincima, a dobrim ljudima trasiranje puta kao boljem, sretnijem, humanijem životu. Ne može se sa smetlišta historije iskopati progres, ako istina i pravda izgube, ako mržnja pobjedi ljubav, ako nada izgubi od beznađa.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x