Održana sjednica Općinskog vijeća: Od MUP-a KS zatraženo hitno zapošljavanje novih policijskih službenika u Četvrtoj PU Novi Grad

Podijelite ovaj članak:

Općinsko vijeće Općine Novi Grad Sarajevo jučer je održalo 21. sjednicu na kojoj je, između ostalog, razmatralo informaciju o stanju sigurnosti i aktivnostima Četvrte Policijske uprave Novi Grad. Ocijenjeno je da sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo i općini Novi Grad nije na zadovoljavajućem nivou, te da je potrebno uspostaviti operativno – komunikacijski centar koji bi bio uvezan sa video – nadzorima u gradskim općinama, jer bez jedinstvenog sistema efikasnost video – nadzora u prevenciji i ostalim fazama borbe protiv kriminala nije na zavidnom nivou.

Vijećnici su imali različite primjedbe na rad policijskih struktura za koje smatraju da policija treba raditi bolje i efikasnije, počev od saobraćaja u mirovanju, do provalnih krađa i prisustva policijskih službenika u blizini škola i na drugim javnim mjestima, a jedna od tema bila je i  mogućnost dolaska velikog broja migranata na prostor Sarajevskog Kantona.

Načelnik Četvrte PU Nusret Selimović prezentirao je prisutnim vijećnicima aktivnosti koje su u protekloj godini provedene u cilju sprečavanja činjenja krivičnih djela i njihovog rasvjetljavanja, istakavši da je prošlu godinu obilježilo i građane uznemirilo nekoliko tragičnih događaja u kojima su živote izgubila dva policijska službenika, kao i smrt triju djevojaka stradalih u teškoj saobraćajnoj nesreći. Također je kazao da je u prošloj godini za 7,83 posto povećano izvršenje krivičnih djela u odnosu na 2017. godinu, kao i broj saobraćajnih nesreća, te je istakao da Policijskoj upravi na čijem je čelu, nedostaje jedna trećina policajaca, kao i oprema, što svakako otežava njihov rad i prisustvo na terenu.

U tom smislu Vijeće je donijelo zaključak kojim se od MUP-a KS  traži hitno zapošljavanje novih policijskih službenika u Četvrtoj PU, kao i da se novčana sredstva planirana u budžetu Kantona Sarajevo usmjere za kupovinu nadzornih kamera i druge opreme potrebne PU Novi Grad.

Vijeće je također donijelo zaključak kojim se traži hitno usklađivanje svih pravilnika i drugih akata koje je neophodno izmjeniti kako bi se omogućila upotreba kamera, tableta i svih drugih tehničkih pomagala. Na sjednici je rečeno i da je Općina Novi Grad u ovoj godini iz budžeta izdvojila 300.000 KM za podršku u radu Četvrte PU, te da se očekuje da će i Kanton Sarajevo riješiti pitanje operativno – komunikacijskog centra MUP-a KS kako bi, prije svega video – nadzor koje su lokalne zajednice donirale policijskim upravama bio uvezan u jedinstven sistem i bio efikasan kao u drugim velikim gradovima Evrope.

Usvojena je Odluka o izmjenama Regulacionog plana “Briješće” koji se odnosi na rješavanje problema uključivanja saobraćaja iz ulice Safeta Zajke na 12. transtverzalu, gdje trenutno uključivanje saobraćaja na 12. transverzalu nije riješeno ni semaforom, niti na drugi propisan način, što prouzrokuje određene probleme u saobraćaju. Izradom ovog plana stvara se mogućnost da Ceste FBiH koje su upravitelj magistralnim cestama, izvrše rekonstrukciju te raskrsnice izgradnjom kružnog toka, što će u velikoj mjeri poboljšati kvalitet saobraćaja u tom dijelu općine Novi Grad. Osim toga izgradnjom kružnog toka na spoju ulice Safeta Zajke i 12. transverzale dobit će se jedan trougao obzirom da su u ranijem periodu izgrađena dva kružna toka, na vijaduktu gdje završava auto – put i kružni tok na završetku LOT-a 2c, tako da će saobraćanje ovom dionicom biti olakšano.

Vijeće nije podržalo prijedlog odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta „Rezidencijalno naselje Bojnik“, čijim se neusvajanjem stranom investitoru onemogućava gradnja rezidencijalnih objekata na zemljištu u gornjem dijelu Bojnika koje je trenutno zapušteno i nije u upotrebi, ali je značajno jer se rezidencijalno stanovanje posmatra kao i prva zona kada je u pitanju prihod koji općina ima od rente, ali i zbog razvoja turizma.

Nije prihvaćen ni izvještaj Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo o dodjeli jednokratene novčane pomoći za pripadnike boračkih populacija za prošlu godinu, jer nije sadržavao imena korisnika ove vrste pomoći. Pomoćnik Općinskog načelnika Tajib Delalić obrazložio je da se radi o sitnim novčanim iznosima i da Služba nastoji sačuvati dignitet svih korisnika. Napomenuo je da vijećnici mogu izvršiti uvid u spiskove korisnika u prostorijama Službe svaki radni dan.

Na dnevnom redu sjednice bio je i Izvještaj Općinske izborne komisije o provođenju Općih izbora u 2018. godini za osnovnu jedinicu Novi Grad Sarajevo, kejeg vijećnici također nisu prihvatili, uz brojna obrazloženja kao i da je izvještaj štur i sa vrlo malo informacija.

Usvijen je prijedlog Odluke za objavljivanje javnog oglasa za imenovanje tri člana Općinske izborne komisije Novi Grad, kojima za mjesec ističe mandat, kao i izvještaji Općinske službe za obrazovanje, kulturu i sport o stipendiranju učenika i studenata za školsku 2018/19. godinu, zatim izvještaj  o realizaciji projekata humanitarnog karaktera za NVO po javnom pozivu u 2018. godini, te izvještaj o realizaciji projekata NVO po javnom pozivu u 2018. godini.

Također su usvojeni i izvještaji o dodjeli pomoći u liječenju teško oboljelih građana i sufinansiranju troškova vantjelesne oplodnje, kao i izvještaj o dodjeli jednokratne pomoći porodicama koje dobiju treće i svako naredno dijete.  

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x