OHR: Bosni i Hercegovini potreban zakon o negiranju genocida

Podijelite ovaj članak:

Iz OHR-a su poručili u petak da je za žaljenje da Bosna i Hercegovina još uvijek nema državni zakon, koji bi zabranio negiranje genocida.

„Potreba za njegovim donošenjem je više nego očigledna. Novoizabrani organi BiH sada imaju priliku da pokažu da su opredijeljeni za vladavinu prava i dobro upravljanje i da usvoje relevantne zakone”, komentarisali su iz OHR-a za N1, prenosi Patria.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) izrekao je 20. marta pravosnažnu presudu Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH u periodu između 1992. i 1995. godine. Sudija je rekao da je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja te ga osudio na doživotni zatvor.

Vlasti iz Republike Srpske odbacile su optužbu Suda. Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik presudu je nazvao licemjernom.

Dodik je danas novinarima u Banja Luci rekao da će biti odbijena inicijativa za usvajanje zakona na nivou Bosne i Hercegovine kojim bi se kažnjavali oni koji negiraju zločine.

„Ne bi bilo prvi put da mi takvo nešto odbijemo“, rekao je Milorad Dodik.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x