OHR: Potez RS-a ne doprinosi miru u Bosni i Hercegovini

Podijelite ovaj članak:

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH saopštili su da je trenutni politički diskurs o rezervnom sastavu policije u entitetima, koji je počeo jednostranim potezom Republike Srpske u vezi s ovim pitanjem, ne doprinosi miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

“Naprotiv, time je pokrenuta negativna spirala nepovjerenja i međusobnog nadmetanja, pa čak i straha. Ovakva dinamika je zabrinjavajuća s obzirom da se njom ugrožava stabilnost stvaranjem tenzija i podjela u zemlji od kojih, u konačnici, građani BiH nemaju nikakve koristi”, navode iz OHR-a i dodaju:

“Umjesto jednostranog uvođenja rezervnog sastava policije, organi vlasti na svim nivoima treba da rade na boljoj saradnji kako bi javnu sigurnost podigli na najviši nivo i obezbijedili sigurno okruženje. Ne postoji uvjerljivo opravdanje za jednostranu uspostavu rezervnog sastava policije. Imigracija i politika u vezi s izbjeglicama i azilom su ustavna nadležnost državnih institucija te njihove kapacitete treba ojačati. To bi bio odgovarajući primjer bolje saradnje.”

U tom kontekstu iz OHR-a pozivaju vlasti Republike Srpske da ne nastavljaju sa zakonodavnim postupkom u vezi sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, nego da pokrenu dijalog sa svojim partnerima na državnom i federalnom nivou, kao i s međunarodnom zajednicom.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x