Okončani protesti: Prijedlog zakona o borcima trebao bi biti usaglašen u narednih mjesec dana

Podijelite ovaj članak:

Poslanici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH zadužili su na današnjoj sjednici Vladu FBiH da u roku od 30 dana usaglasi Prijedlog teksta zakona o pravima demobilisanih boraca i članovima njihovih porodica i uputi ga u parlamentarnu proceduru.

Usvojeni zaključak nalaže da se Prijedlog zakona usaglasi zajedno sa predstavnicima Koordinacije boraca i kampa boraca, kao i sa Odborom za boračka pitanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. 

Zastupnici su sa 76 glasova “za”, jednim “suzdržanim” i jednim glasom “protiv” podržali zaključak. Ranije se nakon što je okončana rasprava o Nacrtu zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, čiji je predlagač Klub DF-GS, Zastupničkom domu Fedealnog parlamenta obratio predstavnik boraca iz kampa ispred bivšeg sjedišta Vlade FBiH Hamza Krkalić.

On je na početku rekao da se ovdje radi o zakonu Vlade FBiH i resornog ministarstva u koji su uvrštena samo dva amandmana, a konstatacije da nije provodiv ocijenio je spinovima. Njegovo mišljenje je da nije sporno finansiranje nego javna objava registra boraca.

Nakon što su zastupnicu u Predstavničkom domu usvojili pomenuti zaključak, borci koji su od jutrost protestvovali su se razišli. .

Podsjećamo, borci očekuju da zakon ispuni tri njihova i ranije isticana zahtjeva, odnosno da propiše redovni mjesečni novčani dodatak za ovu boračku kategoriju, uspostavu jedinstvenog boračkog registra, kao i prestanak finansiranja boračkih udruženja kojih u ovom trenutku ima u izuzetno velikom broju u Federaciji BiH.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x