Omer Muhtar! Znate li priču o pustinjskom lavu?

Podijelite ovaj članak:

Ovo je kratka priča o pustinjskom lavu Omeru Muhtaru:

Prije nego je italijanski sudija obznanio smrtnu presudu Omeru Muhtaru, upitao je:

– Da li ste se borili protiv Italijanske države?

Omer Muhtar: Jesam

– Da li ste ohrabrivali narod da se bori protiv italijanske države?

Omer Muhtar: Jesam

– Koliko godina ste proveli u borbi protiv Italijana?

Omer Muhtar: Približno 20 godina

– Da li se kajete zbog toga što ste učinili?

Omer Muhtar: Ne

– Znate li da ćete biti osuđeni na smrt?

Omer Muhtar: Da

Zbunjeni sudac: Za nekog kao vi, ovakav završetak je jako tužan

Omer Muhtar koji je čuo ovo odgovara: Upravo suprotno, ovo je najbolji put za moj životni kraj

Sudac koji je želio da ga oslobodi odgovara: Ako vašim borcima pošaljete pismenu naredbu da zaustave svoj Džihad, oslobodit ću te i dozvoliti da napustiš državu

Omer Muhtar tada izjavljuje: Moj prst koji na svakom namazu pokazuje kako nema Boga osim Allaha, koji svjedoći kako je Muhamed a.s njegov poslanik nikada nešto tako neće napisati.

Mi vam se nećemo predati! Ili ćemo pobijediti ili ćemo umrijeti.

Mi i kada umremo i tada smo pobjednici (Umiremo na Allahovom putu), dok ste vi gubitnici.

Ali ono što je žalosno je da ćete to shvatiti tek kada umrete, i tada vam neće biti koristi od toga.

Omer Muhtar (Omar Mukhtar), poznat i kao “Lav od Sirte” ili “Šejk mučenik,” bio je libijski borac za slobodu i vođa otpora protiv italijanske kolonijalne vlasti u Libiji tokom prvih decenija 20. vijeka. Rođen je 1862. godine u selu Janzur, blizu Tobruka, a pogubljen je 16. septembra 1931. godine.

Rani život i obrazovanje

Omer Muhtar je rođen u seljačkoj porodici i bio je odgajan u duhu islama. Pohađao je religiozne škole, gde je stekao obrazovanje koje je uključivalo učenje Kur'ana i osnovnih islamskih nauka. Kasnije je nastavio obrazovanje u Senussi redovničkom redu, koji je imao veliki uticaj na njega.

Otpor Italijanskoj okupaciji

Italija je započela invaziju na Libiju 1911. godine, a do 1920-ih godina italijanske trupe su uspostavile značajnu kontrolu nad većinom zemlje. Međutim, libijski otpor, na čijem čelu je bio Omer Muhtar, nastavio je pružati snažan otpor italijanskoj okupaciji, naročito u istočnom delu Libije, poznatom kao Cirenaika.

Muhtar je organizovao gerilski rat protiv Italijana, koristeći poznavanje terena i podršku lokalnog stanovništva. Njegove vojne taktike i hrabrost u borbi postale su legendarne, a on je postao simbol otpora italijanskom kolonijalizmu.

Zarobljavanje i Smrt

Nakon decenija borbe, Omer Muhtar je uhvaćen od strane italijanskih trupa u septembru 1931. godine. Suđen je na brzom vojnom sudu i osuđen na smrt. Pogubljen je vešanjem 16. septembra 1931. godine, a njegovo pogubljenje izazvalo je međunarodnu osudu i dodatno ojačalo njegovu reputaciju kao mučenika za slobodu Libije.

Naslijeđe

Omer Muhtar je postao nacionalni heroj i simbol libijskog otpora i borbe za slobodu. Njegov život i borba inspirisali su mnoge, a njegova priča je prenesena kroz različite medije, uključujući i film “Lav od pustinje” iz 1981. godine, u kojem je glumio Anthony Quinn.

Muhtarov otpor i žrtva ostaju duboko urezani u kolektivnu svijest Libijaca i drugih naroda koji su se borili protiv kolonijalizma, čineći ga jednim od najvažnijih likova u istoriji borbe za slobodu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x