Oni su uspješni Bosanci i Hercegovci u Bavarskoj

Podijelite ovaj članak:

U subotu je u Münchenu održan skup gostiju serijala “U tuđoj avliji” urednika i voditelja Osmana Džihe. Ove emisije već devet godina prate priče uspješnih Bosanaca i Hercegovaca širom svijeta. Skupu je prisustvovalo oko 60-ak gostiju, uspješnih Bosanaca i Hercegovaca koji žive na području Bavarske i koji ostvaruju iznimne rezultate u oblastima svog rada.

Na ovoj manifestaciji koja ima za cilj promoviranje uspjeha i potencijala bh. dijaspore dodijeljena su dva priznanja za “Naj ličnost godine”. Priznanje je dodijeljeno Ilijani Vavan, direktorici za Evropu jedne od najvećih informatičkih kompanija na svijetu KASPERSKI LAB, za razvoj i menadžment sigurnosnih informacionih tehnologija. Priznanje je dodijeljeno i svjetski poznatom profesoru dr. Milomiru Ninkoviću za razvoj plastične i rekonstruktivne hirurgije, šefu Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Klinike Bogenhausen u Münchenu.

Pored dobitnika nagrada skupu je prisustvovao veliki broj uspješnih Bosanaca i Hercegovaca sa područja Bavarske među kojima su: pijanistica prof. Aleksandra Romanić, poduzetnica dr. Ana Međugorac, koja je proglašena za najuspješniju poduzetnicu stranog porijekla u Munchenu, Denis Šišić, poduzetnik koji zapošljava preko 500 inžinjera, te ima istu kompaniju i u BiH i mnogi drugi.

Ovom skupu prisustvovala je i generalna konzulica Ruzmira Tihić-Kadrić koja je pozdravila prisutne, istakla značaj i potrebu promoviranja resursa dijaspore i razvijanja stalnih veza i saradnje Bosne i Hercegovine s dijasporom. Naglasila je velike mogućnosti doprinosa stručne i obrazovane dijaspore razvoju Bosne i Hercegovine, te istakle da su institucije BiH prepoznale dijasporu kao razvojni resurs zemlje, kao i da se zadnjih godina u Bosni i Hercegovini uspješno realiziraju brojni projekti u oblasti vezivanja dijaspore s razvojem zemlje.

MojaBiH

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x