Općina Novi Grad ove školske godine stipendira 496 učenika i studenata: Od naredne godine stipendije i za deficitarna zanimanja

Podijelite ovaj članak:

Općina Novi Grad Sarajevo u školskoj 2018/2019. godini stipendirat će 496 učenika i studenata, a tim povodom u multimedijalnoj sali Općine upriličeno je svečano uručenje ugovora stipendistima, uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Za tu namjenu iz općinskog budžeta izdvojeno je 450.000 konvertibilnih maraka, od čega će 25.000 KM biti dodijeljeno učenicima i studentima koji postižu vrhunske sportske rezultate.

Prisutnima je dobrodošlicu poželio Općinski načelnik Semir Efendić uz čestitke učenicima i studentima na postignutom uspjehu. Kazao je da Općina svake godine izdvoji oko pola miliona konvertibilnih maraka za stipendije učenicima srednjih škola i studentima fakulteta Sarajevskog univerziteta.

„U narednom periodu dio sredstava za stipendije planiramo izdvojiti i za one učenike i studente koji se obrazuju u branšama koje su deficitarne na tržištu rada. Time će se i onim učenicima koji se opredjeljuju da završe određene zanate koji su potrebni našem tržištu dati mogućnost da dobiju stipendiju. Oni ranije zbog prosjeka ocjena nisu imali tu mogućnost, a stipendije su uglavnom dobijali učenici gimnazija i drugih škola, sa visokim prosjekom ocjena“, izjavio je načelnik Efendić.

Pravo na stipendiju ostvarili su svi učenici sa prosjekom ocjena 4,8 i više, kao i svi studenti sa prosječnom ocjenom 8,0 i više. Učenici srednjih škola mjesečno će primati po 75 KM, a studenti po 100 KM, isplata će se vršiti retroaktivno za deset mjeseci.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x