Operisao kičmu u Beogradu ‘99. godine i tako stekao pravo da glasa na izborima u Srbiji

Podijelite ovaj članak:

“Mi smo papire popunili. Onda smo poslije otišli u Beograd, popunili još neke papire i prijavili se. E sad, to je jedina mućka, ali nije ni to mućka, jer to je tako ostavljena mogućnost, da se prijavimo na neku adresu”

Operacija kičme ’99. godine u Beogradu i kratki posjet tokom 2022. su ono što vezuje čovjeka rođenog u Rudom na istoku Bosne i Hercegovine s glavnim gradom Srbije.

U njegovom slučaju sasvim dovoljno da u centru Beograda glasa na izborima održanim 17. decembra, kada su građani Srbije birali lokalnu vlast u Beogradu, Skupštinu Srbije i pokrajinsku vladu.

Kolone autobusa

“Ja njima kažem na dan izbora – nemoj da me ko ostavi ovdje. To je sad metropola, drugačije, u poređenju s onim tad kad sam ja duže boravio”, kaže ovaj zaposlenik javne ustanove u Rudom, koja se financira budžetskim sredstvima bh. entiteta Republika Srpska (RS). Kaže i da je na izborima u Srbiji glasao za Srpsku naprednu stranku (SNS).

Za Radio Slobodna Evropa (RSE) je govorio skoro pola sata, kaže, “živu istinu” o detaljima glasanja u Beogradu, gdje je iz nekoliko gradova RS-a otišlo najmanje pet autobusa u Štark arenu na dan izbora, gdje su ih fotografirali novinari RSE.

Autobusi su osim iz Rudog, odvezli glasače i iz Foče, Višegrada, Istočnog Goražda i Čajniča, rekao je za RSE jedan od prijevoznika koji je vozio na glasanje.

“Prvi put sam glasao u Beogradu i opet bih”

Sugovornik RSE, javni službenik u Rudom koji nije želio da bude objavljeno njegovo ime i prezime, ispričao je da srpsku ličnu kartu s mjestom prebivališta u Beogradu ima već godinu i pol.

Kaže da ima i bh. ličnu kartu s prebivalištem u Rudom, iako zakoni Srbije i BiH ne predviđaju mogućnost da dvojni državljani BiH i Srbije imaju dva prebivališta.

Kaže da je dobio tako što su “došli neki ljudi u Rudo i donijeli dokumente”.

“Mi smo papire popunili. Onda smo poslije otišli u Beograd, popunili još neke papire i prijavili se. E sad, to je jedina mućka, ali nije ni to mućka, jer to je tako ostavljena mogućnost, da se prijavimo na neku adresu”, objašnjava proceduru kojom je došao do lične karte.

Kaže, nikad nije živio u Beogradu, niti u Srbiji.

“Nas 10 ili 15 sačeka (u Beogradu) čovjek neki i prijavi nas na svoju adresu”, pojašnjava čovjek iz Rudog kako je dobio ličnu kartu na osnovu fiktivnog prebivališta u prijestolnici Srbije.

Na pitanje zna li “svoju adresu” u Beogradu, kaže da zna, na trenutak je želi i podijeliti s RSE, ali se onda predomišlja, jer “ne želi da neko ima problem”.

“Mislim, problema će biti svakako”, kaže, jer se “diglo toliko prašine” zbog dovođenja osoba iz BiH u Arenu.

“Ono što je bilo u Areni je samo njihova greška. Ja sam to i njima tamo govorio – pustite me da pričam s njima [novinarima ispred Arene]. Nek’ ide sa mnom taj novinar na biračko mjesto, nek’ vidi da imam ličnu kartu”, ispričao je.

U Areni se dijelile ceduljice s podacima o biračkim mjestima

Zaposlenik javne institucije u Rudom kaže da je zahvalan organizatorima što su im omogućili prijevoz na glasanje, ali zamjera im ono što se dešavalo u Areni. Za njega je to bilo pogrešno i “ispali su kriminalci”.

“Mi nismo znali ni što idemo u Arenu. Neko je pogriješio što je pet autobusa došlo do Arene, pa uđosmo, pa ne možemo da izađemo, pa oni slikaju, sto puta su slikali autobuse”, priča kako je izgledao izborni dan u Areni i okolo.

Negira da je u Areni bilo ko glasao, već da su tamo podijeljene cedulje na kojima je pisala adresa na kojoj će glasati.

Kaže da je glasao u Tehničkoj školi “Drvo art” na adresi Cara Dušana 23 u Starom gradu.

“E sad, druga je priča što su nas auta razvozila na te lokacije. Ali, mogli su nam cedulje i u autobusu dati”, kaže ovaj mještanin Rudog koji plaću prima iz budžeta Opštine u RS-u čiji je načelnik iz vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodik, predsjednika RS-a.

Novinari RSE su tokom izbornog dana ispred Arene vidjeli najmanje pet vozila s oznakama firme za osiguranje “T&M Group Solutions”, kao i grupe muškaraca, bez oznaka osiguranja koji su onemogućavali ulazak u dvoranu.

Načelnik Opštine Rudo Dragoljub Bogdanović iz SNSD-a nije želio razgovarati s RSE.

Iz te opštine navode da ne znaju detalje o organiziranom prijevozu mještana na glasanje u Beograd.

Ko je platio, a ko vozio glasače iz BiH?

Mještani Rudog u Beogradu su išli autoprijevoznikom “In Turs” iz ovog mjesta.

Direktor kompanije Marko Novaković za RSE kaže da je privatno lice naručilo prijevoz, odnosno dva vozila – autobus i minibus.

“Mi smo vozili Ruđane, njih oko 22 ili 23. Ja nisam ništa organizovao. Bilo je u više gradova, te neke osobe su nas angažovale da vozimo ljude. Mi smo ih dovezli, izbacili, i poslije došli po njih”, kaže Novaković i dodaje da mu još nije ni plaćeno za usluge prijevoza.

Priča da je glasao u Priboju, jer ima ličnu kartu iz ovog grada u Srbiji, ali je lično vozio glasače iz Rudog u glavni grad Srbije.

Navodi da je poslovna tajna koje je privatno lice naručilo turu do Beograda, ali na pitanje je li to neko iz stranke SNSD, kaže:

“Pa, vidite Dodika uz Vučića [Aleksandra, predsjednik Srbije]. Sve vam je jasno. Što niste vidjeli Trivićku [Jelena Trivić iz opozicione stranke Narodni front u RS-u]?”, kaže Novaković koji je predsjednik Opštinskog odbora stranke Narodni front.

Foto: RSE

Adresa na kojoj je registrirana kompanije “In Turs”. Na istoj adresi su i prostorije stranke “Narodni front” u Rudom.

Kaže i da osobu koja je naručila prijevoz poznaje od ranije i da je iz Republike Srpske.

Naglašava da on nikakve motive, osim financijskih, nije imao da vozi ljude u Srbiju na izbore.

Ruđanin s beogradskom adresom: Nije nas Đilas doveo u Beograd

Službenik javne ustanove u Rudom kaže da je u Beogradu glasao i za lokalnu vlast i za Skupštinu Srbije.

– “Mislim, nismo djeca, nismo mi balavci. Zato su nas i odveli tamo, radi Beograda.”

RSE: Bojali se da ne izgube Beograd?

– “Normalno. Nemam dlake na jeziku, znamo sve šta je i kako je.”

Na pitanje zna li ko je organizirao prijevoz, kaže da ga ne zanima, ali “da se ne pravimo ludi”.

“Nije nas Đilas [Dragan, opoziciona Stranka slobode i pravde u Srbiji] doveo da glasamo u Beogradu.”

Ispričao je i da su mjesecima prije izbora “telefoni radili”.

“Hoćeš li, nećeš li… Zvali iz neke kancelarije iz Ustiprače, iz Kopača (BiH). Ne znam ja čija je to kancelarija.”

“Stave te u auto, odvezu, glasaš i vratiš se”

Ponavljanje izbora u Srbiji zatražila je opoziciona koalicija “Srbija protiv nasilja”, ali i 20 organizacija civilnog društva zbog sumnje u izbornu krađu i nepravilnosti.

Nekoliko zastupnica iz “Srbija protiv nasilja” započelo je i štrajk glađu, tražeći da se izbori ponište.

Mještanin Rudog koji je, kako kaže, u Beogradu glasao za “Vučića” (Srpsku naprednu stranku, SNS), navodi da bi u tom slučaju išao ponovo na glasanje u Beograd.

“U inat bih išao i isto bih glasao”, njegov je komentar. Kategoričan je u tvrdnji da mu nije plaćeno da glasa, išao je svojom voljom i zahvalan je na prilici da podrži politiku i stranku predsjednika Srbije.

Glasanje u državi u kojoj ne živi pravda tvrdeći da to rade i državljani Srbije kad su izbori u Bosni i Hercegovini, da dođu i prijavljuju se u Rudo “kad treba za izbore”.

Na izborni dan osim prijevoza osiguran im je sendvič i flašica vode.

“Niko ništa nije ni tražio drugo. Stave te u auto, odvezu te, glasaš, vratiš se”, kaže za RSE.

Mještani kažu da su najviše glasali u mjestima uz granicu

Najmanje petero mještana Rudog reklo je RSE da su glasali u Priboju, gradu u Srbiji koji je najbliži Rudom.

Većina onih s kojima je RSE razgovarao reklo je da imaju lične karte s prebivalištem u Priboju, ali je bilo i onih koji su išli u Čačak ili druga mjesta, isključivo, jer su tamo godinama prijavljeni.

Navode o velikom broju glasača iz RS-a u Beogradu kažu da su saznali iz medija.

Božidar je dugo radio u Čačku i tamo je zadržao prebivalište gdje je i glasao 17. decembra.

Foto: RSE

Božidar koji živi u Rudom, a ima prebivalište u Srbiji glasao je u Čačku

“Meni je srce u Šumadiji. Tamo sam radio 30 godina i svuda sam išao po svijetu s firmom”, kaže Božidar.

Pojašnjava da je bio organiziran prijevoz iz Rudog do Priboja, odakle je dalje do Čačka stigao vozom.

Rekao je i da su ih mjesne zajednice iz Srbije obavijestile o glasanju, pa se i odazvao.

Božidar kaže da ima obje lične karte, ali da nije glasao u RS-u na posljednjim izborima.

Njegov sugrađanin Radojko, koji smatra da je Bosna i Hercegovina “srpska zemlja”, odnosno podstanar u srpskoj zemlji, ističe da nije glasao na izborima u Srbiji, ali njegova porodica jeste – u Priboju, pošto su tamo svi prijavljeni.

Foto: RSE

Radojko iz Rudog kaže da je Rudo i cijela BiH ‘srpska zemlja’.

Mještanin koji se nije želio predstaviti kaže da je išao u Sjeverin u Srbiji da glasa.

U istom mjestu u Srbiji blizu granice s BiH glasao je i Željko Simić, odbornik Skupštine Opštine Rudo iz stranke Demos.

Njegov kolega iz Skupštine Ilija Arsić iz Srpske demokratske stranke (SDS) kaže da je glasao na biračkom mjestu za državljane Srbije u BiH.

Svi mještani koji su željeli govoriti za Radio Slobodna Evropa istaknuli su da u Rudom “svi imaju državljanstva Srbije i lične karte u nekom od mjesta uz granicu”.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x