Opisivan je kao ‘najgora vrsta poslovnog čovjeka’, ali sada znamo da je spasio čak 20.000 Jevreja od nacista

Podijelite ovaj članak:

Moritz Hochschild je stalno bio u pokretu. Početkom 1930-ih mogao se vidjeti u velebnim hotelima Londona, New Yorka ili Pariza, ili na leđima mazge, prateći planinske staze u potrazi za mineralima u bolivijskim Andama. Na jednom od tih putovanja u udaljeno planinsko selo, prema porodičnoj legendi, rudarski je magnat naišao na mještanina koji je skicirao. Umjetnik se bojao pokazati Hochschildu svoj crtež, koji je bio njegova nimalo laskava karikatura. Ali magnatu je parodija bila toliko zabavna da je odlučio finansirati stipendiju za umjetnika da studira crtanje u Parizu, piše The Guardian.

Hochschild si je mogao dopustiti da se smije na vlastiti račun. Njegovo lukavo preuzimanje rizika učinilo ga je jednim od najbogatijih ljudi u Južnoj Americi početkom 20. vijeka i donijelo mu slavu kao jednog od tri bolivijska “limena barona”. Trojac – Hochschild, Simón Patiño i Carlos Aramayo školovan na Oxfordu – obogatili su se trgujući bolivijskim kositrom koji je tokom prve polovine 20. vijeka bio vrlo tražen za dijelove aviona i konzerve hrane, te je činio više od polovice izvozne zarade zemlje.

Na barone se gledalo kao na kartel: “Krug oligarha koji su međusobno pregovarali i imali veću moć od države”, rekao mi je bolivijski istoričar Robert Brockmann. Kositar je bio glavni mineral koji se izvozio iz Bolivije 1930-ih, a kositreni baroni kontrolisali su 72% nacionalnog izvoza kositra, dok su samo 3% svog profita plaćali vladi. Tri rudarska barona uglavnom su zapamćena po svom razmetljivom bogatstvu, uticaju na bolivijsku politiku i iskorištavanju rudara. “[Hochschild] je bio okrutan poslovni čovjek; najteži od njih tri,” rekao mi je Edgar Ramírez, bivši sindikalni organizator i arhivar. “Predsjednik Bolivije htio je da ga strijeljaju.”

Hochschild, decenijama najmlađi “baron”, jedini nije bio bolivijski državljanin. Njemački Židov srednje klase rođen 1881. u Biblisu, gradiću južno od Frankfurta, Hochschild je prije Prvog svjetskog rata potražio sreću u Australiji i Čileu, vrativši se u Južnu Ameriku čim je rat završio kako bi izgradio svoje metalsko i rudarsko carstvo. Tokom 1930-ih i 40-ih Boliviju su zapljusnuli talasi društvenih nemira. Usred masovnih demonstracija za državnu kontrolu resursa, Hochschild je dvaput bačen u zatvor i prijetilo mu se smaknućem. Spasio je živu glavu, ali je pobjegao u progonstvo. Dok je zemlja jurila prema Nacionalnoj revoluciji 1952. godine, jedan od njezinih hroničara, Augusto Céspedes, opisao je Hochschilda kao “velikog pirata rudarskih finansija”.

Ali u međuvremenu su izašli dokazi koji su natjerali Boliviju da preispita svoj pogled na Moritza, poznatog kao “Mauricio” Hochschild. Godine 1999. nekoliko tona trulih papira pronađeno je u skladištima u vlasništvu državne rudarske kompanije Comibol, koja je preuzela sve bolivijske rudnike kada je industrija nacionalizovana nakon revolucije 1952. godine. Dokumenti iz Hochschildovih komapnija otkriveni su naslagani u kartonskim kutijama, nagurani u bačve ili bačeni vani, izloženi vremenskim nepogodama. Kongresna biblioteka Bolivije prepoznala je istorijsku vrijednost arhiva, te je angažovan tim da organizuje dokumente pod vodstvom Edgara Ramíreza i istoričarke Carole Campos, koja je sada direktorica arhiva.

Godine 2004., nakon pet godina sortiranja hiljada stranica korespondencije s konzulatima, preduzećima i međunarodnim jevrejskim organizacijama, tim je otkrio svoje zapanjujuće otkriće. Radovi su pokazali da je Moritz Hochschild pomogao spasiti čak 22.000 Židova iz nacističke Njemačke i okupirane Evrope dovodeći ih u Boliviju između 1938. i 1940. godine, u vrijeme kada je veći dio kontinenta zatvorio svoja vrata za Židove koji su bježali. Dokumenti, koji su uključivali radne dozvole i vize za evropske Židove, pratili su Hochschildove napore ne samo da osigura da Židovi pobjegnu iz Evrope nego i da ih preseli u Boliviju, ulažući vlastito bogatstvo i koristeći svoj utjecaj na elitu zemlje kako bi osigurao zaštitu i zaposlenje za što više izbjeglica.

“Ovaj aspekt ovog čovjeka bio je nepoznat dok nismo otkrili te papire,” rekao mi je Edgar Ramírez u oktobar 2020. Ramírez, član sindikata od 74 godine koji je još uvijek nosio svoju ravnu kapu i radnički kombinezon, odrastao je u Potosíju, rudarskom gradu u kojem je Hochschild zapošljavao stotine rudara s platama na ivici gladi. “[On] je u Boliviji bio poznat kao najgora vrsta poslovnog čovjeka. Najgori!” zarežao je Ramírez. “Ali ko je bio pravi Hochschild?”

Nakon prve objave svojih nalaza 2004 godine., tim istražitelja Edgara Ramíreza nastavio je s novim otkrićima, a 2005. dokumenti su isplivali na površinu u skladištima u El Altu, satelitskom gradu bolivijskog administrativnog glavnog grada La Paza. Godine 2009., južnije, u rudarskim gradovima Oruro i Potosí, radne dozvole za židovske izbjeglice pronađene su razbacane među dosjeima više Hochschildovih firmi. Godine 2016. UNESCO je prepoznao istorijsku vrijednost arhiva i dodao ga u Registar pamćenja svijeta; zbog toga je Hochschildov humanitarni rad postao šire poznat. Ostavština Mauricija Hochschilda do tada je bila njegovo golemo bogatstvo; njegova zločinačka reputacija, prema Brockmannu, poslužila je arhitektima revolucije 1952. kao “neophodan dio mita o izgradnji nacije”.

Hochschild je bio krupan čovjek. Ćelave glave i brkova, s čupavim obrvama koje su uokvirivale izražajne smeđe oči, podsjećao je na “starozavjetnog patrijarha” prema riječima njegovog zaposlenika i kasnijeg biografa Gerharda Goldberga. Kada je prvi put započeo istraživanje minerala, Bolivija je bila nedovoljno naseljena i veliki dio zemlje nije bio industrijalizovan. Don Mauricio, kako su ga zvali, pripadao je generaciji Evropljana s početka 20. vijeka koji su vjerovali da se nacije mogu transformisati kroz kapitalizam. Družio se s bolivijskim patricijskim staležima i njenim vojnim vrhom, te je tražio naklonost sveštenstva velikodušno dajući katoličkim dobrotvornim udruženjima. “Posjedovao je ogroman šarm i veliku sposobnost privlačenja ljudi. Toga je bio itekako svjestan”, napisao je Goldberg. “Kad je bilo problema, njegova omiljena reakcija bila je ‘Pusti me da razgovaram s njim’,

Godine 1929. Hochschild je osnovao South American Mining Company. Potražnja za metalnim rudama u Evropi i SAD-u je skočila, a do 1937. kontrolisao je oko trećinu bolivijske proizvodnje kositra i oko 90% izvoza olova, cinka i srebra. Iskoristio je evropske veze za guranje tržišta u Londonu, Njemačkoj i Nizozemskoj te često putovao na stari kontinent.

Kako je Hochschildov posao jačao u Južnoj Americi, sustavni progon njemačkih Židova se intenzivirao. Između 1933. i 1935. obratile su mu se međunarodne židovske organizacije za pomoć, prema Brockmannu, i rekle su im da Bolivija nema privrednih kapaciteta za prihvat velikog broja izbjeglica. Politička previranja u Boliviji u to su vrijeme bila intenzivna i on je možda sumnjao – kao što se doista i pokazalo – da njegov položaj nije siguran.

No kada je mladi ratni heroj potpukovnik Germán Busch preuzeo vlast vojnim udarom u julu 1937., njih su se dvojica zbližila. “Sreli su se mnogo puta. Zapravo, Hochschild ga je smatrao prijateljem”, rekao je Brockmann. “[Hochschild] je bio čovjek vrlo blizak moći. Poslan je u SAD da pregovara o cijeni kositra, uz diplomatski status.”

Do tada je veći dio Južne Amerike bio na strani evropskih fašističkih vođa. Busch, koji je imao samo 34 godine kada je postao predsjednik, bio je napola Nijemac, a njegov otac, njemački ljekar, podržavao je Hitlera. Ipak, Hochschild je uspio uvjeriti Buscha da bolivijska ekonomija može imati koristi od otvaranja vrata židovskim bjeguncima – iako je Busch insistirao na tome da njegova zemlja ne treba građane, već poljoprivrednike. U martu 1938. Busch je potpisao rezoluciju kojom je naređivao konzularnim službenicima da dopuste Židovima ulazak u Boliviju, naročito ako mogu biti “korisni za nacionalne aktivnosti”. Tri mjeseca kasnije, izdao je dekret kojim je dopuštao “svim ljudima zdravog tijela i duha” da uđu u Boliviju, nudeći obradivo zemljište i pozivajući imigrante da nasele njezinu “pustu zemlju”. “U Boliviji ne bismo trebali učestvovati u mržnji i progonu”, stoji u dekretu.

“Kada je vijest stigla do evropskih gradova koje su okupirali nacisti, ispred bolivijske ambasade i konzularnih ureda odmah su se formirali ogromni redovi”, rekao je Brockmann. Mreža korumpiranih konzularnih službenika, predvođena bolivijskim ministrom vanjskih poslova, iskoristila je val židovskih obitelji koje su očajnički željele napustiti Europu kako bi naplatile tisuće dolara za vize i putovnice. (Kada je skandal postao javan 1940., ministar vanjskih poslova bio je prisiljen podnijeti ostavku.) “Između 1938. i prvih mjeseci 1940., nevjerojatan broj Židova stigao je u Boliviju – negdje između 7.000 i 22.000”, dodao je Brockmann. Pismo koje je Hochschild napisao Edwinu Goldwasseru iz American Jewish Joint Distribution Committee u ožujku 1939. kaže da je Busch pristao “postupno primiti 10 do 20 000 njemačkih Židova, s prioritetom kolonizacije,

Hochschild se oslanjao na Buscha kako bi osigurao da će se vize poštovati kada izbjeglice stignu u Južnu Ameriku. Ramírez je rekao da je tajkun, koji nije mogao lično putovati u Evropu, “podmitio [dužnosnike] da kupe prazne putovnice”, a preko svojih veza s antifašističkim grupama otpora, nadgledao je izradu lažnih poljoprivrednih radnih dozvola i identiteta za bjegunce.

Prepiska s Hochschildovim osobljem 1939. godine pokazala je detaljne planove za Hilfsverein , ili dobrotvorno udruženje za židovske migrante, i raspolaganje sa 30.000 dolara sredstava kompanije za dolazak početnih 1.000 ljudi. Dodavši donaciju od 137.500 dolara od American Jewish Joint Distribution Committee, Hochschild je stvorio Društvo za zaštitu izraelskih imigranata, poznato kao Sopro u svom španskom akronimu. Sredstvima je plaćena bolnica s 20 kreveta, dječji dom i dječji vrtić u La Pazu, pa čak i utočište u Cochabambi za Židove koji pate od visine u gradu.

Hiljade evropskih Židova pojavilo se u strmim, uskim ulicama La Paza i Cochabambe, gdje su izbjeglice pokrenule posao prodaje hrenovki, krojenja ili hemijskog čišćenja. Kada su se lokalni ljudi morali takmičiti za posao ili su ih novopridošlice izbacile iz iznajmljenog smještaja, počela je antisemitska reakcija. Izbjeglice su bile zlostavljane na ulicama, a napade su poticali antisemitski tekstovi u novinama. Pod pritiskom Buscha da ublaži napetosti u gradovima, Hochschild je kupio tri poljoprivredna imanja u visokoj džungli regiji Yungas i osnovao Bolivian Settlers Society, koji je upravljao poljoprivrednim projektima za židovske imigrante preseljene na selo. Arhiv sadrži desetke radnih dozvola kojima su njemački i austrijski Židovi prijavljeni kao poljoprivredni radnici. Ali mnogi od pridošlica bili su trgovci, ljekari, advokati, učitelji ili muzičari koji nisu imali pojma o poljoprivredi.

Hochschildov useljenički poljoprivredni poduhvat na kraju je bio neuspjeh, ali je služio kratkoročnoj svrsi – izbavljenju hiljada židovskih izbjeglica iz nacističke Njemačke. Većina je čeznula za povratkom životu u gradu, a nakon rata otišli su iz Bolivije u Izrael, SAD ili gradove u Brazilu i Argentini. Manji broj Židova već je radio za Hochschildove rudarske kompanije uz mizerne plate, kako mi je León E Bieber, 79, židovski bolivijski istoričar i autor knjige o Hochschildu iz 2015. godine, rekao kad smo se sreli u Santa Cruz de la Sierra. “Radili su uglavnom na administrativnim poslovima,” rekao je Bieber, “a za Hochschilda je to bilo važno jer je vjerovao u poštenje tih ljudi. Isplaćivao je mizerne plate u odnosu na ono što je mogao platiti. To pokazuje da je prije svega bio poslovni čovjek koji je želio izvući najbolje od svojih ljudi.”

Jedno od djece koju je Moritz Hochschild spasio od nacista bila je Ellen Baum de Hess, koja sada ima 94 godine. “Bio je pravi heroj”, rekla mi je telefonom iz Buenos Airesa, gdje živi posljednjih 80 godina. Godine 1938., kada je imala samo 10 godina, Baum de Hess i njezina majka pobjegle su iz Berlina, nakon što su svjedočile Kristalnoj noći, zloglasnom pogromu nad Židovima, koji je najavio kakva im je budućnost u Njemačkoj. Sjeća se kako je idućeg dana hodala kući iz škole i vidjela “sinagogu kako gori i razbijene prozore mnogih židovskih firmi” u Berlinu. “Tada je moja majka shvatila da moramo izaći iz nacističke Njemačke”, rekla mi je.

U to vrijeme postojala je dvogodišnja lista čekanja za američke vize, za koje je također bio potreban američki financijski sponzor, po mogućnosti rođak. Roditelji Baum de Hessa bili su rastavljeni, a sve što su ona i njezina majka uspjele dobiti bila je turistička viza za Urugvaj. Krajem prosinca 1938. ukrcali su se na parobrod, General San Martín, u Boulogneu, u sjevernoj Francuskoj. Ali kada su više od mjesec dana kasnije stigli u glavni grad Urugvaja, Montevideo, carinici su im odbili dopustiti da se iskrcaju, tvrdeći da su njihove turističke vize lažne. Baum de Hess se sjeća kako su odrasli molili, očajnički želeći da ih se pusti na obalu, iako su sumnjali da vlada zemlje simpatizira naciste ili da im je nacistička Njemačka naredila da vrati Židove koji su bježali iz Europe. “Mnogi od 28 ljudi [na brodu] htjeli su se baciti u ocean jer smo bili očajni. Nismo htjeli ići u koncentracijski logor”, rekla je. Iz Montevidea su otplovili u Buenos Aires i stigli krajem veljače 1939., gdje su držani u luci tri tjedna prije nego što su poslani natrag preko Atlantika.

Brod je pristao u Lisabonu u travnju 1939., a dok su čekali vijesti o svojoj sudbini, putnici su dobili razlog za nadu. Kružile su glasine na brodu o misterioznom dobronamjerniku koji im je uspio nabaviti vize za Boliviju. “Ljudi su pričali da postoji dobročinitelj”, prisjeća se Baum, “koji je, zahvaljujući prijateljstvu s bolivijskim predsjednikom, uspio dobiti vize za nas. Rečeno nam je da je jedini koji je to mogao postići bio Moritz Hochschild.”

Nakon još tri sedmiceu Lisabonu, putnici su dobili vijest da im je odobren siguran prolaz. Trajektom su prebačeni u talijansku luku Genova, a odatle su na drugom brodu, Orazio, ponovno zaplovili prema Južnoj Americi. Izbjeglice su pristale u Arici u sjevernom Čileu, glavnoj ulaznoj luci za kopnenu Boliviju, sredinom lipnja 1939. Odatle su vozom stigli u Cochabambu, rekao je Baum de Hess. Željeznička ruta u Boliviju postala je poznata kao Express Judío ili Židovski ekspres zbog velikog priljeva izbjeglica. (Mjesecima kasnije, u januaru 1940., Orazio – koji je prevozio više od 600 uglavnom židovskih izbjeglica – zapalio se i potonuo u Atlantskom okeanu. Brodovi koji su prolazili uspjeli su spasiti većinu putnika, ali više od 100 ih je umrlo.)

Baum de Hess i njezina majka ostale su u selu blizu Cochabambe više od godinu dana prije nego što su krenule u Argentinu, gdje ih je čekala njezina teta. Nisu imali vizu, ali su prešli južnu granicu Bolivije u Argentinu gdje su se ukrcali na vlak za Buenos Aires u prosincu 1940. Njezina obitelj nije mogla priuštiti plaćanje njezinog školovanja nakon 13. godine, ali ona se školovala za tajnicu i , zahvaljujući poznavanju njemačkog, španskog i engleskog jezika, radila je kao prevoditeljica. “S vrlo malo školovanja, postala sam samoobrazovana”, izjavila je uz pobjedonosni smijeh. “Ja, moja majka i ostalih 26 ljudi dugujemo [Hochschildu] svoje živote, iako to niko u to vrijeme nije znao.”

Godinu nakon što je predsjednik otvorio vrata Bolivije Židovima koji su bježali od nacističkog progona, dok je Evropa bila na rubu rata, odnos Buscha i Hochschilda se pogoršao. U lipnju 1939. bolivijske rudarske tvrtke dobile su četiri mjeseca da predaju svoje devizne rezerve nacionalnoj rudarskoj banci, koja bi sredstva vratila u lokalnoj valuti. Hochschild, najtvrdoglaviji od kositrenih baruna, odbio je poslušati. Busch je imao “napad bijesa”, prema povjesničaru Herbertu Kleinu, i osudio je tajkuna na strijeljanje, prije nego što su njegovi ministri, SAD i Argentina, poštedjeli Hochschilda ove sudbine.

Dva mjeseca kasnije, Busch, koji je patio od depresije, ustrijelio se. Ranije te noći, navodno se požalio na broj Židova u gradovima kada je očekivao poljoprivrednike na poljima, rekao je Brockmann. Buschove pristaše, koje su učinile sumnjičavim zbog nasilnih okolnosti njegove smrti, optužile su Hochschilda i ostale limene barune da su planirali njegovo ubojstvo. Pola godine nakon Buschove smrti, državni povjerenik za useljeništvo suspendirao je vize Židovima za ulazak u Boliviju, ali, unatoč žestokoj – često antisemitskoj – raspravi o njihovu statusu, prijedlog nije ratificiran u zakonodavnom tijelu. Još u ožujku 1943. vlada je izdala vize za oko 100 židovske siročadi u Francuskoj, prema povjesničarki Florencii Durán , iako do te faze nisu mogli izaći iz Europe.

Tokom rata, Hochschildov posao s metalima postao je ključan za konsolidaciju strateške podrške Bolivije saveznicima. Već je bio ključni posrednik za bolivijski kositar sa SAD-om, tako da je bio u dobroj poziciji kada su bile potrebne goleme količine metala za izradu kutija za streljivo, ploča s instrumentima u zrakoplovima i štrcaljki za davanje morfija. Godine 1940. Hochschild je posredovao u dogovoru između Bolivije i US Metal Reserve Company za isporuku kositra po cijeni od 48,5 centi po funti, što je povećalo proizvodnju, ali je ubrzo palo ispod tržišne cijene. Godine 1942. cijena je porasla na 60 centi, a dobit Bolivije je pala.

Još jedno skrovište dokumenata pokazuje da je sam Hochschild bio predani pristaša savezničkih ratnih napora. Arhivari Comibola pokazali su mi crnu listu stotina tvrtki sa sjedištem u Boliviji s njemačkim, japanskim i talijanskim nazivima. Datiran od studenog 1939. do kolovoza 1946., dosje pod nazivom “Trgovanje s neprijateljem”, koji su sastavili američko veleposlanstvo i britanska misija u La Pazu, sadržavao je redovito ažuriran popis tvrtki s mogućim fašističkim simpatijama ili vezama. Pisma pokazuju da je Hochschild bio entuzijastični provoditelj veta, pišući srdačna, ali snažna pisma trgovačkim partnerima kako bi osigurao da će podržati zabranu ili će izgubiti posao.

Godine 1943. profašistički vojni diktator, pukovnik Gualberto Villarroel, preuzeo je vlast državnim udarom i natjerao Boliviju da se prebaci s podrške saveznicima na sile Osovine. Jedan od razloga zašto je Villaroel svrgnuo svog prethodnika bila je nepovoljna cijena kositra koju je rudarski magnat ispregovarao sa SAD-om. Hochschild je postao jedan od Villaroelovih “bêtes noires”, rekao je Brockmann, “jer je bio bogat, kapitalist, Židov i stranac”. U svibnju 1944. Villarroel je dao uhititi Hochschilda, optuženog za izdaju i prijetnju stabilnosti vlade, te je bio zatvoren 45 dana, zajedno s jednim od svojih menadžera, Adolfom Blumom. Ali “čak i iza rešetaka”, Time Magazine izvijestio je: “Don Mauricio je još uvijek bio središte moći bolivijske politike”. Nakon pritiska SAD-a, Čilea i Argentine pušten je na slobodu. U srpnju 1944. ultra-nacionalistička, profašistička vojna frakcija, poznata kao Razón de Patria, otela je njega i Bluma i držala ih 17 dana. “Pobunjenici su bili inspirisani miješanim motivima nacionalizma i društvenih reformi. [Hochschild] je bio nepopularan iz oba razloga,” izvještava Newsweek.

“Oteli su ga s namjerom da ga ubiju, kako bi poslali poruku svijetu: ‘Ovo je ono što radimo sa židovskim kapitalističkim strancima’, rekao je Brockmann. Za Hochschilda je to bio drugi put da se suočio sa smrću nakon što se ogrešio o vojnog predsjednika. Nakon što su ga otmičari oslobodili, u kolovozu 1944., pobjegao je iz Bolivije avionom čileanske vlade, da se više nikada nije vratio. Nekoliko dana kasnije, rekao je za New York Timesnije mogao govoriti o pojedinostima svog oslobađanja, samo da nije plaćena otkupnina. Dao je izjavu u smislu da nikada nije kovao zavjeru protiv bolivijske vlade i “nadao se da će pomoći Boliviji da riješi svoje poslijeratne socijalne i ekonomske probleme”. Također je želio uvjeriti SAD da incident s otmicom neće ometati “stalan protok bolivijskog kositra iz njegovih rudnika u američke talionice”.

Hochschildova kompanija zadržala je kontrolu nad njegovim bolivijskim rudnicima, a njegov međunarodni posao nastavio je napredovati. Preselio se u Čile, gdje je godinama kasnije otvorio Mantos Blancos, iznimno uspješan rudnik bakra u Antofagasti.

“Kada se Bolivija okrenula protiv njega… mora da je bilo izuzetno bolno”, rekao je njegov unuk Fabrizio Hochschild Drummond, 59 – bivši dužnosnik UN-a, koji je nedavno otpušten s položaja nakon optužbi za seksualno uznemiravanje, koje on poriče – razgovarajući sa mnom telefonom iz New Yorka. “Pokušao je dati svoje srce i dušu da preokrene ovu zemlju i to ga je izbacilo, osim što ga je ubilo.”

Kad sam posjetio urednu, klimatiziranu arhivu Comibol u El Altu, ispod natpisa “Iz smeća, u sjećanje svijeta”, tri bolivijska arhivista u plavim gumenim rukavicama i maskama za lice prebirala su po stotinama požutjelih stranica tipkane korespondencije na njemačkom, španjolskom, hebrejskom i engleskom jeziku. Među njima, Ramírez je istaknuo rukom pisano pismo upućeno Hochschildu urednom kaligrafijom iz židovskog vrtića u La Pazu, tražeći sredstva za izgradnju drugog kata “s obzirom na broj djece koja su ovdje i druge koja žele doći” . Djeci je već bio poznat kao dobročinitelj: prvi kat škole sagradila je njegova dobrotvorna organizacija. Pismo, za koje se vjeruje da datira iz 1944., uključuje crno-bijelu fotografiju učenika i osoblja, a potpisano je s “djeca”.

Nakon godina proučavanja dokaza o Hochschildovim dobrim djelima, Edgar Ramírez revidirao je svoje mišljenje o Hochschildovoj ostavštini. Rekao mi je da Hochschilda sada smatra herojskom figurom. Smatrao je da je tajkun prikrio svoje “pravo lice” – da je Hochschild zapravo nesuđeni vođa međunarodnog antifašističkog otpora. Mjesecima nakon mog posjeta El Altu, Ramírez, pokretačka snaga u arhivi Comibola, umro je od bolesti povezane s Covidom. Više od dvije decenije vodio je tim arhivista koji su konzervirali i restaurirali stotine hiljada radnih i ličnih dokumenata koji se odnose na Hochschilda, a koji sada ispunjavaju 50 metara posebno izgrađenih polica.

Istraživači još uvijek razbijaju glavu oko očigledne razlike između javnog preduzetnika i privatnog humanitarca. Ricardo Udler, glasnogovornik male židovske zajednice u Boliviji, vjeruje da je Hochschild namjerno prešutio svoje aktivnosti kako bi djelovao učinkovitije. “Mnogi ljudi čije su obitelji stigle u Boliviju nisu znali da je njihov dobročinitelj Hochschild. Kada je otvorena arhiva Comibola, tek tada su mnogi ljudi u zajednici počeli istraživati ​​i shvatiti što je taj lik, Hochschild, učinio. Radio je u tišini, dovodeći mnogo, mnogo ljudi. Držeći se potajno, vjerojatno je uspio izvući više ljudi.”

Prije Drugog svjetskog rata, podaci pokazuju da u Boliviji nije bilo više od 100 Židova, no do 1940-ih bilo ih je oko 15 000, prema Udleru, ljekaru i predsjedniku El Círculo Israelita de Bolivia, udruženja nekad uspješne Židovske zajednice. Trenutna židovska populacija u zemlji iznosi nešto više od 300 i smanjuje se, objasnio je, a sada postoji samo jedan rabin u cijeloj zemlji. “Važno je da naša djeca znaju za jednog od velikih spasitelja naše istorije”, rekao je Udler, 64, čija je francusko-poljska majka preživjela četiri koncentracijska logora prije nego što je pobjegla preko Atlantika u Boliviju.

Neposredno niz hodnik od arhive Comibol nalazi se impozantan mural lokalnih umjetnika Williama Lune Tarquija i Jesúsa Callizaye, koji obilježava nacionalističku revoluciju 1952. godine. Freska, koja prikazuje socijalističke ideale, revolucionarne vođe i obične radnike, slijedi latinoameričku tradiciju čiji je primjer bolivijski domorodački slikar Miguel Alandía Pantoja, čiju su umjetnost naizmjence glorifikovale i ocrnjivale uzastopne diktature. Revolucija je rezultirala nacionalizacijom rudnika barona kositra – uključujući i Hochschildov – koji je dobio kompenzaciju s 30% prethodne imovine tvrtke.

Tokom revolucije, Hochschild je prikazan u jasnim antisemitskim terminima, predstavljen kao kapitalistički zlikovac koji je koristio “judaističku prijevaru da pruži svoju ruku nad najvećim rudnicima”, prema riječima Augusta Céspedesa, pisca koji je zagovarao preokret. Dok je Hochschild imao “neuporediv lični uticaj na bolivijske vlasti u najvišim rangovima vlade i oružanih snaga”, piše Leo Spitzer, u Hotelu Bolivia, knjizi o svom djetinjstvu u Boliviji kao sina austrijskih Židova, “njegovom stranom porijeklu – i , bez sumnje, činjenica da je takođe bio Židov (iako nepraktičar) – takođe je izazvala intenzivnu ljubomoru i odbojnost među nekim bolivijskim državljanima.”

Među stotinama židovskih obitelji kojima je Hochschild dao novi život i nadu, mnoge su tek nedavno shvatile da su dio veće skupine korisnika. Jedan od njih je Fred Reich (73), penzionisani poslovni čovjek i važna osoba u peruanskoj židovskoj zajednici u Limi koja broji 2500 ljudi. Njegov otac, Kurt Reich, preživio je Auschwitz iz Austrije koji je dobio svoj prvi posao, sa 26 godina, kao kurir za Hochschildovu tvrtku u La Pazu, u ožujku 1947. “Tek nakon Mauriciove smrti, ljudi su shvatili količinu fantastičnog rada koji je učinio je kako bi spasio Židove od užasa Evrope,” rekao je Fred Reich u svom domu s pogledom na Tihi okean u boemskoj četvrti Barranco u Limi. “U to vrijeme, koliko je meni poznato, znalo se samo da je bio vrlo naklonjen zapošljavanju Židova u Boliviji.”

Dok je radio za Hochschilda, Kurt Reich je otkrio da je jedan od računovođa krao iz tvrtke i prijavio krađu. Kada je čuo za Reichovu akciju, Hochschild, koji je u to vrijeme bio u Parizu, pozvao ga je na ručak. “Odlazak u Pariz bio bi kao današnji odlazak na Mjesec”, ponosno je ispričao Fred. „Morate zamisliti: La Paz do Rija, Rio do Casablance, Casablanca do Lisabona, Lisabon do Pariza – u malim avionima!“ Hochschilda je impresioniralo što je njegov otac preživio logor, rekao je Fred. “U jednom je trenutku [imao] težio 32 kg, tako da je bilo pravo čudo što je ostao živ.”

Hochschild je obećao platiti školovanje sina Kurta Reicha bilo gdje u svijetu, a Kurt je nastavio dugu i uspješnu karijeru u firmi. Hochschildovo obećanje ispunjeno je nakon njegove smrti kada je Fred otišao studirati na Univerzitet Alfred u državi New York. Fred Reich još uvijek ima pismo koje je Hochschild napisao svom ocu na njemačkom, govoreći mu o svojim planovima da posjeti porodicu u Arequipi, Peru. Ali Fred nikad nije imao priliku zahvaliti čovjeku kojeg naziva “bolivijskim Schindlerom”. Hochschild je umro sam u dobi od 84 godine u junu 1965. u Le Meuriceu, hotelu s pet zvjezdica u Parizu. Njegovi posmrtni ostaci sahranjeni su na groblju Père Lachaise.

Čini se da čak ni Hochschildova porodica nije previše marila za njegov humanitarni rad. Odrastajući u bogatim krugovima između Londona i Santiaga de Chilea, Fabrizio Hochschild Drummond sjeća se da su djedova postignuća na rudarskoj fronti bila hvaljena, ali ono što je učinio u ime Židova “stvarno se jedva spominjalo”. “Čuo sam priče o tome kako je dovodio Židove iz Njemačke,” rekao je Hochschild Drummond, “ali uvijek mi se predstavljalo, dok sam bio dijete, da je to više [iz] sebičnih poslovnih razloga, a ne zbog nečeg altruističnog i hvalevrijednog. Dakle, kada je priča u potpunosti izašla na vidjelo prije otprilike pet godina, bio sam zatečen, ne činjenicom nego razmjerom.

“Sjećam se da sam u Čileu naišao na mnogo stranaca koji bi mi, nakon što bi dobili moje prezime, rekli kako im je moj djed pomogao u ovom ili onom razdoblju života.” On vjeruje da je djedovo oslobađanje hiljada Židova od nacista bio “velik čin koji nikada nije bio u potpunosti priznat”.

Buka

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x