Oprez: Banka sa lažne stranice čovjeku skinula 150.000 eura

Podijelite ovaj članak:

Dok je tražio davatelja kredita za planiranu kupovinu kuće, poduzetnik je na internetu naišao na lažnu stranicu kreditne banke na kojoj se i registrirao. Prevaranti su mu putem kurirske službe izvukli šesterocifeni iznos u eurima kao navodne predujmove ili notarske naknade, stoji u saopštenju policije.

Gerald Sakoparnig, šef odjela za prevare u Državnom kriminalističkom policijskom uredu Gornje Austrije (LKA), rekao je za APA-u da se još moraju provesti detaljnije istrage o ovom slučaju. “Mora da je došlo do iznimne situacije”, rekao je kriminalist o muškarčevom traženju kredita na internetu. Oštećeni je s kriminalcima dogovorio kredit od 350.000 eura. Novac koji su pak od njega uzeli završavao je na računima stranih banaka, primjerice u Litvi.

Za stručnjaka za prevare nije neobična činjenica da je 55-godišnji poduzetnik napravio ukupno 40 transfera prije podnošenja tužbe. “Počinitelji se ponašaju kao psiholozi, iskorištavaju naše instinkte”, rekla je Sakoparnig. Gradi se veza i stvara se pritisak da će svi ostali plaćeni iznosi biti izgubljeni ako se ne doda još novca. Iskustvo pokazuje da su šanse da mu se nešto vrati vrlo male.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x