Osmorka i HDZ usaglasili principe za formiranje vlasti

Podijelite ovaj članak:

Predstavnici političkih stranaka osmorke i HDZ-a su na današnjem sastanku održanom u centrali SDP-a u Sarajevu usaglasili tekst sporazuma za formiranje vlasti.

Nakon sastanka radnih grupa, medijima se obratio predstavnik SDP-a Nerin Dizdar koji je rekao da postoje još neki tehnički detalji koje treba “popeglati”.

– Sastanak je okončan uspješno. Gotovo smo usaglasili tekst sporazuma za formiranje vlasti i programskih ciljeva koje će provoditi nove većine na svim razinama – rekao je Dizdar.

Delegaciju HDZ-a činila je, između ostalih, Borjana Krišto koja je na minulim izborima bila kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH. Ona je istakla kako je zadovoljna održanim sastankom.

– Kao dva izaslanstva smo pokušali usaglasiti načela i principe za uspostavu vlasti, sukladno ustavnim nadležnostima. Usaglašavali smo principe i načela sukladno sastanku prethodnom sastanku predsjednika stranaka i koalicija. Dobar dio smo usaglasili, a dio je ostao na tehničkoj razini. To ćemo pokušati između nas dogovoriti – naglasila je Krišto.

Podsjetimo, predstavnici osmorke su ponudili njihov usaglašeni dokument o programskim načelima. Riječ je o iscrpnom dokumentu s desetinama vrlo konkretnih mjera, principa, ciljeva i smjernica. Rezultat je rada niza ekspertnih timova političkih subjekata. Tiče se hitnog pristupanja Evropskoj uniji i NATO savezu te socio-ekonomskih mjera, kao i uvođenja mjera za funkcioniranja pravne države, prenosi Avaz.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x