Ostaci Batal-džamije: Počela iskopavanja u parku kod Skupštine Srbije

U parku kod Skupštine Srbije su počeli istražni radovi, koji uključuju sva potrebna mjerenja i obilježavanja.

Kako saznajemo u Muzeju grada, nakon toga slijede iskopavanja koja će trajati oko dva mjeseca. Zbog bezbjednosti građana, već je postavljena zaštitna ograda, koja će ostati sve dok arheolozi ne završe posao. Očekuje se da se tu nađu ostaci Batal-džamije, koja je bila najveća na ovom prostoru.

Prema riječima Jelene Medaković, direktorice Muzeja grada, od kraja 80-ih godina, prilikom radova na izgradnji toplovoda obavljana su arheološka istraživanja. Materijal sa te lokacije donijet je i inventarisan u Muzeju grada.

– Radovi koji su predviđeni su istražni arheološki radovi koji podrazumijevaju pripremne istražne radove, iskopavanje, istraživanje, izmještanja nalaza, konzervaciju i obradu materijala u Muzeju – navodi Medakovićeva. – Planirano je okvirno 60 radnih dana. Riječ je o nalazištu Antički Singidunum, ostacima nekropole iz trećeg i četvrtog vijeka. Dok traju iskopavanja, park će biti zatvoren.

Medakovićeva navodi da u prvoj fazi radova zelenilo neće biti posječeno, a u sljedećoj fazi je planirana sječa 11 stabala, od kojih su neka zaražena. Biće uklonjeno samo drveće, koje je neophodno izmestiti zbog radova, a u skladu sa saglasnošću koju je izadala nadležna Komisija.

– Arehološki nalaz neće blokirati planiranu izgradnje garaže u Vlajkovićevoj ulici – ističe Medakovićeva. – Nalaz će biti konzerviran i obrađen u skladu sa principima struke. Kao i na svim nalazištima, dijelovi nekropole će se iskopati i preijneti u Muzej, gdje će biti konzervirani, obrađeni i inventarisani.

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x