Ova slika je od danas historija: U Notre-Dame je okrunjen Napoleon, Victor Hugo joj je posvetio roman…

Podijelite ovaj članak:

Nakon Eiffelovog tornja, u Parizu je Notre-Dame s dvanaest miliona posjetioca drugo najposjećenije mjesto i simbol Pariza. Crkva, Gospa od Pariza, druga je najposjećenija u Europi nakon Bazilike sv. Petra u Rimu.

Bila je mjesto značajnih događaja u francuskoj historiji, pa je Napoleon 2. decembra 1804. u katedrali okrunjen za cara, a u crkvi je bila i beatifikacija Ivane Orleanske. Masa ljudi okupila se u Notre-Dameu nakon smrti predsjednika Charlesa De Gaullea, Georgesa Pompidoua i Francoisa Mitterranda.

Prije devet godina dogodio se i šokantni događaj kada se u blizini oltara ubio Dominique Venner, pisac i historičar, blizak ekstremnoj desnici. Victor Hugo posvetio je crkvi roman ‘Zvonar crkve Notre-Dame’ koji je doživio uspjeh odmah nakon objavljivanja 1831. godine. Od tada generacije čitaju o ljubavi Quasimoda, grbavog zvonara i lijepe ciganke Esmeralde.

Gradnja je započeta u 12. vijeku, a tokom godina katedrala je često restaurirana. Za vrijeme francuske revolucije Notre-Dame je bio devastiran, opljačkan i oštećen a tek 1801. ponovo se odvijaju crkvene aktivnosti.
Groblje ispred katedrale smatra se ”nultom tačkom” cijele Francuske i od te se tačke izračunavaju sve udaljenosti u zemlji. U samoj crkvi nalazi se i relikvija Isusove krune, kao i komadi Isusova križa, piše Jutarnji List.
Turisti su se mogli penjati u zvonicima i na vrhu se pružao panoramski pogled na grad. Toranj je bio sagrađen 1860. godine, a prozori u unutrašnjosti su raskošno ocrtani slikama iz Starog zavjeta i prikazima Krista s apostola.
Izvor: Face.ba
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x