Ovo je najljepša ljubavna priča ikada ispričana

Podijelite ovaj članak:

Medžnun je jednom prilikom ugledao Lejlinog psa, te je krenuo za njim, nadajući se da će ga on odvesti do mjesta gdje je bila Lejla. Na putu je prošao pored grupe ljudi koji su klanjali. U povratku je ponovo prošao pored njih, pa mu oni rekoše: “Maloprije si prošao pored nas, mi smo klanjali, zašto nam se nisi priključio u namazu?”
On reče: “Tako mi Allaha, nisam vas ni vidio. Kada biste vi voljeli Allaha bar onoliko koliko ja volim Lejlu, onda ni vi mene ne biste vidjeli. Vi ste stajali pred Allahom, a ipak ste me vidjeli, ja sam išao prema Lejli, a vas nisam ni primijetio. Ponovite vaš namaz, Allah vam se smilovao.”

Medžnun i Lejla su likovi iz poznate ljubavne priče koja potiče iz arapske književnosti. Ova priča je postala popularna i poznata širom svijeta kroz razne interpretacije i verzije.

Medžnun (arapski: مجنون), čije ime na arapskom znači “lud” ili “opsjednut”, je lik koji je bio zaljubljen u Lejlu. Lejla (arapski: ليلى) je bila prelijepa i ugledna djevojka iz Medžnunovog plemena, ali su njihove porodice bile protiv njihove ljubavi.

Njihova ljubavna priča obično je ispričana kao tragedija. Medžnun je bio izuzetno zaljubljen u Lejlu i bio je toliko opsjednut njome da je postao poznat kao “lud” zbog svog neobuzdanog ponašanja izazvanog ljubavlju prema njoj. Lejla je takođe osjećala istu ljubav prema Medžnunu, ali su okolnosti, običaji i porodični pritisak stajali na putu njihove sreće.

Unatoč njihovoj ljubavi, Medžnun je bio odvojen od Lejle, a njihova sudbina na kraju je bila tragična, obično sa smrću oboje likova. Njihova priča često se interpretira kao simbol istinske, ali nesrećne ljubavi koja se suočava sa društvenim preprekama i unutarnjim borbama.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x