Oživjela fabrika u Janji: Začini proizvedeni u BiH prodaju se u EU

Podijelite ovaj članak:

Fabrika Semberka u bijeljinskom naselju Janja pokazatelj je da je moguće oživiti firme pred gašenjem, učiniti ih uspješnim i zaposliti veliki broj ljudi.

Kompanija na koju su naslonjeni poljoprivredni proizvođači semberske regije počela je sa plasmanom proizvoda na EU tržište.

SIROVINA

Ovaj veliki iskorak pokazuje da se bh. proizvođači kvalitetom mogu izboriti za svoje mjesto na zahtjevnom tržištu Evropske unije.

– Ponosni smo na sve što radimo, a posebno na činjenicu da Semberka prvi put izvozi svoje proizvode na tržište Evropske unije. Do sada smo izvozili samo sirovinu i 90 posto proizvedene sirovine se izvozilo na EU tržište. Uspješno smo prošli sve potrebne inspekcijske i certifikacijske procedure, te ispunili sve standarde kvalitete i sigurnosti prehrambenih proizvoda propisanih evropskim zakonodavstvom, izjavili su iz kompanije.

Proizvodi kompanije Semberka plod su dugogodišnjeg iskustva i tradicije u preradi svježeg povrća i začina, a semberski začin je rađen po staroj recepturi od najkvalitetnijih sastojaka. Uvođenjem novih proizvoda i stalnim poboljšanjem postojećih Semberka je stvorila brend koji je prepoznatljiv po kvaliteti i okusu.

KONKURENCIJA

Ovim izvozom Semberka ne samo da ostvaruje veliki uspjeh već i pridonosi razvoju lokalne zajednice koja se značajno oslanja na ovu kompaniju. Izlazak na strana tržišta predstavlja jedan od ključnih faktora za rast, razvoj i jačanje konkurentnosti. Zadržavanje postojeće radne snage, te mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, samo su neki od benefita koji proizlaze iz uspješnog izvoza, piše Oslobođenje.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x