Palestinski zatvorenik umro u izraelskom zatvoru nakon dugog štrajka glađu

Podijelite ovaj članak:

Poznati palestinski zatvorenik preminuo je u utorak u izraelskom pritvoru nakon skoro tromjesečnog štrajka glađu, objavila je izraelska zatvorska služba, u vrijeme već rastućih tenzija između Izraela i Palestinaca.

Khader Adnan, prvi je palestinski zatvorenik koji je umro otkako su palestinski zatvorenici počeli dugotrajno štrajkovati glađu prije otprilike deset godina.

Njegova smrt nakon 86-dnevnog štrajka glađu povećava mogućnost ponovnog nasilja između Izraela i palestinskih grupa dok se nasilje intenzivira na Zapadnoj obali.

Ubrzo nakon što je objavljena vijest o njegovoj smrti, Palestinci su u Pojasu Gaze ispalili salvu raketa na južni Izrael. Pozvali su na generalni štrajk na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, a protesti se očekuju kasnije tokom dana.

Itamar Ben-Gvir, izraelski ultranacionalistički ministar zadužen za zatvore, podigao je nivo pripravnosti u tim objektima, što je njegov ured opisao kao mjeru predostrožnosti protiv nereda.

Palestinski zatvorenici godinama su štrajkovali glađu u znak protesta zbog zatvaranja i tražeći ustupke od Izraela. Taktika je postala posljednje sredstvo za otpor protiv onoga što Palestinci vide kao nepravedna zatvaranja.

Zatvorenici se često teško razbole odbijajući hranu, ali su smrtni slučajevi rijetki.

Fena

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x