Para na paru…

Podijelite ovaj članak:

Jučer se medijima proširila vijest o sto postotnom povećanju paušala u SBK i to sa 500 na 1.000 KM. Za odluku je zakazana i vanredna sjednica, a odluka je ekspresno usvojena u roku od 30 sekundi i to nakon što su mediji napustili prostoriju. Za duboki džep ovdašnjih političara se uvijek mogu odvojiti dodatna sredstva dok za, primjera radi, povećanje dječijeg doplatka sa 31 na 62 KM i porodiljnih naknada na 310 KM u 2018. u ovom kantonu nije bilo novca.

Dodatni paušalni troškovi na godišnjem nivou iznosit će 180.000 KM više nego do sada. S obzirom da u Skupštini SBK sjedi 30 zastupnika, ukupni paušalni troškovi s usvojenim izmjenama s povećanjem od sto posto trebali bi iznosit oko 360.000 KM. Ovaj iznos je godišnji dječiji doplatak za 1.000 korisnika.

Jer nerad se treba nagraditi i to debelo. Nemoralna politička garnitura SBK-a ovakvu odluku pravda ciljem da se slijede drugi kantoni u tome. Ni pomena Kantona Sarajevo u kojem su ukinuti paušali profesionalnim zastupnicima. O slijeđenju drugih kantona u radu ili povećanju izdataka za ugrožene kategorije ni govora. Ne zanima ovdašnju vlast ni to što su u ovom kantonu najniže plaće u FBiH. Ne zanimaju ih brojni problemi sa kojima se građani SBK-a svakodnevno bore. Ne zanima ih ni rješavanje problema “dvije škole pod jednom krovom” u obrazovnom sistemu.

Bitno je da ovdašnji političari imaju novca za novi odmor, auto, vikendicu i sl., a kako će se ‘obični smrtnici’ nositi sa sve većim troškovima života je manje ili nimalo važno.
Para na paru…

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x