Pariz dobio prvi muzej posvećen historiji parfema

Podijelite ovaj članak:

Glavni grad Francuske nedavno je dobio svoj prvi historijski muzej parfema, koji je ujedno i prvi u svijetu. Muzej je posvećen cjelokupnoj historiji nastanka parfema, staroj više od 3 hiljade godina, a u njemu su izloženi unikatni eksponati u vidu originalnih bočica i kutija u kojima su držani prvobitne mirsne vode od kojih su u narednim godinama nastajali nafiji parfemi.

Muzej je otvoren u jednoj privatnoj zgradi čiji su vlasnici porijeklom sa juga Francuske, odakle su doselili prije više stotina godina i sa sobom donijeli zanat koji je kasnije zaživio na području cijele Francuske. Na otvaranju muzeja, kustosi su se obratili prisutnima istakavši kako je historija proizvodnje parfema u Francuskoj duga stoljećima, dodavši da su prvi parfemi slični onima koje koristimo danas, nastali prije više od 300 godina kada je njihova svrha bila iskuljučivo za medicinske svrhe.

U muzeju su izložene kopije pojedinih parfema, koji su nekada služili kao otrovi koji su bili jedan od najčešćih alata korištenih za ubistva suparnika. Među 400 izloženih primjeraka, našle su se replike parfema korištenih kao sredstva za omamljivanje, ali i kao jedan od glavnih lijekova za “buđenje iz nesvjesti” dvorskih dama koje su zbog previše stegnutih korseta često padale u nesvjest.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x