Patriotizam na djelu: Admir Rahimić u svoju domovinu ulaže 500 miliona KM

Podijelite ovaj članak:

“Danas je patentiran uređaj “šuplja” koji bi mogao postati najveći izvor energije na svijetu. Taj uređaj su proizveli neki naši političari. Proizvodi najveću količinu negativne energije, u najkraćem vremenu. Bogati smo, bit ćemo najbogatija zemlja negativnom energijom zahvaljujući našoj “šupljoj”. Nažalost, ovo je istina. Mi smo najveći proizvođači “šuplje priče”. Ali, naši ljudi kad ih izmjestiš iz dvorišta privatnih fakulteta prestaju biti ono što postaju u Bosni i Hercegovini”, kaže urednik Osman Džiho u emisiji “U tuđoj avliji” na Hayat TV.

Njegov gost je bio Admir Rahimić, vlasnik firme AgroHerc Organic Agriculture d.o.o. Mostar, koji je osmislio i realizovao model kako Bosnu unormaliti i integrisati u Evropu. Naš čovjek koji je EU doveo na Dubrave kod Mostara, u Gabelu kod Čapljine, na Grebak u entitetu RS.

Rođen je u Stanojevićima, tj. Dubravama, gdje je slavni Osman Pirija znao da krije potencijal da hrani cijelu BiH.

Od 12 godine živi u Njemačkoj, očito, školovao se u Njemačkoj, a ne na privatnim fakultetima na Balkanu i završio ekonomski menadžment.

Veliki uspjeh je ostvario u Njemačkoj kao broker osiguranja. E sada dolazimo do ključne tačke: Prije četiri godine s Nijemcima je odlučio da investira u svoju domovinu BiH. 140 hektara je uzorao kamenjara u mjestu Gabela Brdo kraj Čapljine i posadio smilje, masline, smokve i divlji šipak. Prošle godine je imao prvu žetvu smilja. Osim tog projekta investirao je u energetiku.

“Mi smo rekultivisali 140 hektara zemlje i od krša napravili poljoprivredno zemljište. Na kraju projekta planiramo 15.000 zasada svih ovih kultura. Htjeli smo pokazati da se i u BiH može napraviti dobra priča”, kazao je on, dodajući da neće proizvoditi samo sirovine, već i potpuno prirodnu kozmetiku.

Kozmetika se testira već godinu dana u Njemačkoj imaju jako pozitivne rezultate jer je visokog kvaliteta.

“Prvi smo u Bosni i Hercegovini koji smo implementirali biodinamički eko standard koji je najjači na svijetu”, ističu.

Pored toga, Rahimić sa svojim projektnim timom radi jednu vjetrenjaču u entitetu RS, Grebak pokraj Nevesinja. Očekuje da će za dvije godine krenuti u proizvodnju.

Ima u planu graditi još tri vjetroelektrane na području Federacije. Na plantažama firme Agroherc Organic koje se prostiru na 140 hektara zemljišta u prošloj godini podignuta je plantaža od 5000 sadnica masline, a u planu je podizanje novih zasada masline i šipka za koje je urađena rekultivacija i priprema zemljišta.

Kaže da su reakcije partnera iz Njemačke veoma dobre i imaju jako veliko povjerenje u ovaj projekat koji će donijeti dobro ne samo njima kao investitorima, već i društvu uopće.

“Ovaj projekat će biti i veliki turistički projekat jer ovo bogatstvo želimo da pokažemo cijelom svijetu”, ističe Rahimić.

Akta.ba/SENZOR

 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x