Peršun proglašen najotrovnijom biljkom

Još jednom se pokazalo da hrana koju svakodnevno konzumiramo može imati i mračnu stranu. To dokazuje i činjenica da je već drugi put zaredom u utrci za “otrovnicu” godine pobijedila biljka koju koristimo u ishrani.

Botanička bašta Vandsbek ove godine najotrovnijom biljkom proglasila je – peršun. Prošle godine je to bio krompir.

DA LI JE LI PERŠUN STVARNO OPASAN?

Ipak, mirne duše možete nastaviti s konzumacijom ove biljke. Lišće i korijen, koje najčešće jedemo, ne predstavlja nikakvu opasnost. Naprotiv, sadrži mnogo vitamina C koji je važan u prevenciji prehlade, prenosi Fruchthandel.

„Tamna strana“ peršuna pokazuje se tek u drugoj godini. Da, peršun je dvogodišnja biljka. U drugoj godini razvijaju se 30 do 70 cm visoke cvjetne stabljike, s neuglednim žuto-zelenim cvijetovima.​ Iz njih se kasnije razvijaju sjemenke. Cvijetovi nisu za konzumaciju, a ni sjemenke jer one sadrže peršunovo ulje. U peršunovom ulju se nalazi apiol – koji djeluje na glatka mišićna vlakna bešike, crijeva i matericu. U prošlosti se peršunovo ulje, zbog toga, koristilo za izazivanje abortusa.

Nijemci imaju i izraz koji ilustruje koliko je upotreba peršuna bila opasna za žene: peršun muškarce stavlja na konja, a žene pod zemlju. Da pojasnimo, peršun na muškarce djeluje kao afrodizijak, prenosi N1.

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x