Plaketa „Hasan Kaimija“ za najbolje djelo iz oblasti književnosti dodijeljena Fajki Kadriću za roman „Šta su meni ptice – Kazivanja Ekrema Redžića“

Podijelite ovaj članak:

U okviru Manifestacije „Dani Hasana Kaimije“ večeras je u Zvorniku Plaketa „Hasan Kaimija“ za najbolje djelo iz oblasti književnosti dodijeljena Fajki Kadriću za roman „Šta su meni ptice – Kazivanja Ekrema Redžića“.

Plaketu mu je u okviru „Pjesničke večeri“ uručio Mustafa Muharemović, potpredsjednik Organizacionog odbora.

„Ovogodišnja jubilarna dvadeseta manifestacija programom je najsadržajnija do sada. Realizirani su kvalitetni sadržaji i najvažnije je da je publika zaista uživala u ovim događajima“, kazao je Muharemović.

Predsjednik žirija dr. Mirsad Kunić istakao je kako roman “Šta su meni ptice” predstavlja novi snažan glas na bosanskohercegovačkoj književnoj sceni koji reafirmira klasično pripovijedanje sušićevskog tipa.
„Djelom ‘Šta su meni ptice’ dobili smo najbolji roman o podrinjskom stradanju i jedan od najboljih bosanskohercegovačkih romana ratne tematike jednog od najboljih bosanskohercegovačkih pisaca danas“, kazao je dr. Kunić.

Kadrić je kazao kako Plaketu „Hasan Kaimija“ doživljava s posebnim emocijama iz više razloga.
„Dovoljno će biti spomenuti dva: nagrada Hasan Kaimija je nagrada koja u kontinuitetu traje od 2005. godine sa pauzom u toku agresije i ako pročitate spisak dobitnika, pročitali ste sami vrh bosanskohercegovačke književnosti. Drugi razlog je moje podrinjsko porijeklo i što sam spomen šejh Kaimije kod nas budi stanovite osjećaje veze s ovim sufijskim velikanom. Nagrade koje sam dočekao su me iznenadile, bez obzira što sam ih priželjkivao, a od romana očekujem da, kako vrijeme teče, sve više dobija na popularnosti. Star je tek godinu i koji mjesec preko toga, i za to kratko vrijeme doživio tri izdanja, ali je period od jedne godine prekratak da ga šira čitalačka javnost upozna“, istakao je Kadrić.

Večerašnji program uljepšali su pjesnici Mehmed Djedović, Hadžem Hajdarević, Rezak Husaković, Amina Bulić, Azemina Krehić, Zuvdija Hodžić, Ervin Jahić, Goran Stanković, Omer Redžić, Muhidin Šarić, Mehmed Pargan i Sead Husić, koji su prisutnu publiku počastili čitanjem svojih pjesama.

Večeras su uručene i nagrade za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola.
Učenici osnovnih škola pisali su o temi „Mravu na put stati, pčelu na cvijetu gaziti, vjetru prepreku činiti, ne smijem ponašati se drsko, čineć’ drugom što je meni mrsko“, što su stihovi pjesnika Fahrudina Sinanovića.

U kategoriji osnovnih škola prva tri mjesta zauzeli su Arslan Hasanbašić (učenik VII razreda OŠ „Kreka“, Tuzla), Asja Tursunović (učenica IX razreda OŠ „Kreka“ Tuzla) i Abdulah Avdibašić (učenik VIII razreda OŠ „Slavinovići“, Tuzla).

Učenici srednjih škola pisali su sastav o temi „Svim ljudima je zajedničko samo to što na svijetu ne postoje i nikad nisu postojala dva ista čovjeka“ (stihovi pjesnika Mensura Ćatića).
U kategoriji srednjih škola prva tri mjesta osvojili su Admira Handžić (Srednja medicinska škola, Tuzla), Deni Erdeljac (Katolički školski centar „Sveti Franjo“ Tuzla) i Irma Jukić (Srednja medicinska škola Tuzla).

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x