Planirate li ići iz BiH? Evo kolike su satnice u zemljama EU!

Multiple denomination euro banknotes are arranged for a photograph inside a Travelex store, operated by Travelex Holdings Ltd., in London, U.K., on Monday, Jan. 12, 2015. The euro approached a nine-year low against the dollar as European Central Bank officials fueled speculation the institution will start a program of government-bond buying as early as next week to stave off deflation. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Prostor Balkana je veliki imigracijski prostor s obzirom da mnogi građani iz regije u potrazi za boljim životom odlaze u EU da rade za veće dnevnice odnosno plate.

Prema podacima Eurostata, prosječna stopa kompenzacije zaposlenih u Evropskoj uniji, u pogledu zarada, plata i socijalnih doprinosa koje uplaćuje poslodavac, kreće se od 44 eura u okolini Bruxellesa i u Luksemburgu, do ispod četiri eura u tri regije u Bugarskoj.

Prosječna satnica u Evropskoj uniji 2016. godine iznosila je 22,8 eura. Satnice su često najviše u regiji u i oko glavnih gradova.

Tu su izuzeci Njemačka, Velika Britanija, Italija, Španjolska i Grčka. Satnice po državama: Francuska 32,8, Grčka 11,2, Švedska 28,8, Finska 30, Portugal 11, Mađarska 6,9, Slovačka 9,6, Njemačka 31,3, Austrija 29,3 i Italija 22,7 eura.

Prosječna satnica u Sloveniji iznosi 16,1 eura, a u Hrvatskoj 8,6 eura.

Najveća prosječna satnica je Danskoj 38,9 eura i u Belgiji gdje se sat rada plaća 38 eura. Na dnu liste su Bugarska sa 4,7 i Rumunija sa 5,1 eura po satu.

Na sredini liste su Irska sa 28,3 i Španjolska sa 19,4 eura, piše Večernji list.

Nema poruka za prikaz