Počela izgradnja autoputa Beograd – Sarajevo

Podijelite ovaj članak:

Prije nekoliko dana u blizini sela Kuzmin u Srbiji počele su pripreme za krak novog autoputa ka BiH, odnosno Sarajevu, piše beogradski Blic.

Sremsko selo Kuzmin je prije dve godine postalo poznato između ostalog i po tome što je proglašeno za “najselo” u Srbiji u kategoriji do 5.000 stanovnika, a uskoro će postati i rijetko selo praktično na raskrnici dva autoputa.

Osim puta Beograd – Zagreb koji prolazi kroz atar Kuzmina, prije nekoliko dana malo izvan sela su počele i pripreme za krak novog autoputa ka BiH, odnosno Sarajevu.

Izgradnja dionice autoputa Kuzmin – Sremska Rača doprinijet će boljem povezivanju Srbije sa Bosnom i Hercegovinom, ali je važan projekat i za stabilnost regiona, rekla je povodom početka radova i prvog gradilišta na ovom potezu, potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

Prema njenim riječima, važno je da se Srbija povezuje sa svim susjedima, bilo putevima ili željeznicom, jer povezanost znači manje nestabilnosti u cijelom regionu.

Autoput Bijeljina – Kuzmin (Foto: BiznisInfo)

Na gradilištu koje je “zauzelo” oko pet hektara kod Kuzmina prvi su se pojavili radnici i mašine turske kompanije “Tašjapi” kojoj je povjeren posao izgradnje ove dionice autoputa.

Sa njima je nedavno potpisan ugovor vrijedan 250 miliona eura, a prvi komercijalni ugovor vezan za izgradnju auto-puta koji će spojiti Beograd i Sarajevo obuhvata projektovanje i izgradnju oko 17 kilometara dionice Sremska Rača-Kuzmin, zajedno sa novim mostom preko Save, i izradu projekata za dionicu Požega-Kotroman, dugu oko 60 kilometara.

Kako je navedeno u saopštenju ministarstva, vrijednost komercijalnog ugovora sa kompanijom “Tašjapi” iznosi ukupno 250 miliona eura i to: 220 miliona eura za izgradnju dionice od Kuzmina do Sremske Rače u dužini od 17 km, od kojih je 100 miliona eura predviđeno za izgradnju novog mosta preko Save, a 120 miliona za izgradnju dionice autoputa i pet miliona eura za projektno-tehničku dokumentaciju na tom projektu.

Autoput Sarajevo – Beograd, dvije trase

Takođe, 25 miliona eura je namijenjeno za projektno-tehničku dokumentaciju za dionicu Požega – Užice – Kotroman, drugi krak autoputa prema Sarajevu.

Prema riječima šefa gradilišta, Jusufa Šarle trenutno se grade objekti u kojima će biti smješteni radnici kojih će na ovoj dionici biti oko hiljadu, a istovremeno je započeta i izgradnja asfaltne i betonske baze iz koje će se osigurati beton i asfalt za gradnju puta i pratećih objekata.

Predviđena trasa preko Brčkog i Bijeljine (približno)

Prvi metri ove trase očekuju se već tokom juna mjeseca, a krajnji rok za završetak autoputa je šest godina, prenio je Blic.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x