Da bi ublažila tugu Elmana je počela pripremati male zalogajčiće hrane, kasnije je napustila državni posao i od toga napravila biznis

Podijelite ovaj članak:

U Cazinu, ali i cijeloj Krajini za Elmanu Žunić svi znaju. To je žena koja stoji iza Zalogaja zadovoljstva koji su obavezni na svakom slavlju u krajiškoj regiji. Za Senzor.ba je govorila o tome kako je došlo do toga da napusti državni posao i pokrene vlastiti biznis.

Elmana je po struci profesorica biologije radila je u jednoj cazinskoj srednjoj školi. Nesreća je zadesila njenu porodicu tokom pandemije korona virusa kada je izgubila četiri bliska člana porodice. Tada je, da bi ublažila tugu i skrenula misli na ljepše stvari, počela pripremati sitne zalogajčiće za svoju porodicu, poznate kanapee. Muž je odmah prepoznao potencijal u tome i nagovorio je da pripremi veću količinu tih zalogajčića i da prodaju prepusti njemu.

“Naš biznis započeo je kao određena distrakcija od svega što se dešavalo za vrijeme korone. Muž, naš sin i ja smo poprilični gurmani kada je hrana u pitanju, tako da smo upravo to zajedničko vrijeme provodili kuhajući, testirajući nove recepte, načine serviranja i slično. Onda smo vremenom počeli pripremati i za komšiluk, naravno. Tada je moj muž došao na ideju da bi se sve to što radimo moglo i prodavati, jer je nešto sasvim novo i drugačije na našem prostoru. Ja sam izričito bila protiv, ali danas sam svakako sretna što sam popustila i što je tako započelo ostvarenje mog sna nazvanog “Zalogaji zadovoljstva“”, objasnila nam je na početku našeg razgovora.

Kako je došlo do toga da kada ugledaju na stolu “Zalogaj zadovoljstva”, svi odmah znaju ko stoji iza toga, Elmana nam objašnjava:

“Zalogaji zadovoljstva su drugačiji i autentični, jer upravo u svakom zalogaju osjetite ljubav i zadovoljstvo kojim se napravljeni. Koncept po kojem smo drugačiji jeste finger food hrana, za koju vam nije potreban pribor za jelo, već samo vaše rukice i dobar apetit. Jedini smo trenutno u Cazinu koji se bavimo cateringom na ovakav način i to je ono što nas, a samim tim i naše klijente, čini posebnim i drugačijim. Ponosna sam na naše zajedništvo kojim smo u ove dvije godine uspjeli odraditi svaki dogovoreni posao, kao i na to da smo postali neizostavni dio brojnih slavlja širom USK-a. Dovoljno je da kažem da su datumi, npr. u augustu godinu dana unaprijed rezervirani. Također, ponosna sam na činjenicu da, po potrebi, zapošljavamo i dodatne četiri osobe što jasno govori o viziji koju imamo u budućnosti”, objašnjava ova vrijedna žena.

Ono što je nas posebno dojmilo u ovoj priči jeste zajedništvo jer za pripremu svojih delicija Elmana koristi uglavnom lokalne proizvode:

“U pripremi naših proizvoda trudimo se, svakako koristiti što više domaćih brendova, ali koristimo i sirovine naših lokalnih proizvođača. Tako npr. jaja uzimamo isključivo na selu, kukuruzne bagete nam pravi naša prijateljica Jasmina od sourdough tijesta, kartonsku ambalažu za pakovanje, pladnjeve isto tako nabavljamo kod naših Cazinjana. Jako puno vodimo računa o kvaliteti namirnice koju koristimo, tako da ukoliko možemo kupiti domaće, a kvalitetno to će uvijek biti naš prvi izbor”, ponosno ističe i objašnjava šta sve trenutno ima u ponudi:

“Zalogaji zadovoljstva su zaista raznovrsni kada je ponuda hrane u pitanju. Svakako najtraženiji su naši mini hamburgeri, gdje se svaka kiflica ručno važe i oblikuje. Za 4 dana manifestacije na kojoj smo učestvovali uspjeli smo napraviti i prodati preko 2.000 komada, što samo po sebi govori o njihovoj prepoznatljivosti. Osim mini hamburgera tu su kanapei, kiflice sa sirom, muffini (slatki i slani), lastina gnijezda, keksići, slani rolati, torte od lubenice, plate koje sadrže 9 različitih vrsta zalogaja i slično. Uvijek se trudimo kada pripremamo cetering za određenog klijenta da njegovi gosti mogu da biraju od mesnih proizvoda, pa do onih koji su vegetarijanski ili gluten free. Naš cilj je, sretan i sit gost, a zadovoljni domaćini”, pojasnila je i stavila naglasak na svježinu:

“Naši proizvodi su dostupni isključivo po narudžbi. Razlog je jednostavan, želimo da svako dobije svjež i kvalitetan proizvod koji je naručio. Naravno, prilagodimo se vremenu koje odgovara našem klijentu, pa makar to značilo i da se ustane u pet sati ujutro da se stigne odraditi dogovoreno. Postoji svakako i mogućnost dostave uz dogovor sa klijentom”, ističe Elmana.

“Činjenica da sam ja napustila “siguran” državni posao u školi i prioritet dala ovom biznisu jasno govori kolika je moja ljubav prema tome što radim. Ljudi oko mene se mogu umoriti, ali ja teško. Kada nastupi umor to je fizički umor, koji se lako riješi, ali moje zadovoljstvo prema ovom što radim je beskonačno. Svaka prigoda je kod nas obilježena posebnom ponudom, pa tako imamo određene ponude za Bajrame, za Dan žena ili za Novu godinu, pa naši klijenti to znaju i čekaju da baš mi budemo ti koji će svojom hranom uveličati njihovo slavlje. Upravo to je naša snaga za dalje, kao i želja da drugima budemo primjer da samo ono što se radi srcem i ljubavlju može biti uspjeh”, zaključuje naš razgovor ova vrijedna žena.

(Senzor.ba)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x