Počelo zatvaranje kazina na Kosovu

Podijelite ovaj članak:

Skupština Kosova naredne sedmice treba da donese zakon o zabrani igara na sreću u narednih 10 godina. Do takve odluke dolazi nakon dva obračuna u kockarnicama u kojima je ubijeno dvoje ljudi.

Nacrtom zakona, o kojem će se naredne sedmice otvoriti rasprava u Skupštini Kosova, predviđena je totalna zabrana igara na sreću, poput kladionica i kazina, izuzev lutrije Kosova, koja je javna kompanija.

Povod za takvu odluku je nedavno ubistvo dvojice mladića u kazinima u Lipljanu i Suvoj Reci. Poreska administracija Kosova je već počela zatvaranje kazina.

U Udruženju igara na sreću, ovu akciju smatraju nezakonitom, imajući u vidu da još uvijek nije završeno glasanje u parlamentu.

“Smatramo da je odluka bila nezakonita i neustavna, jer mi koji se bavimo sa djelatnosti igara na sreću, ulozili smo i dobili licencu u skladu sa zakonom koji nam je omogućio da radimo dvije godine sa licencom i da imamo radnike. Dakle, bilo je neophodno da bar imamo prelazno vrijeme da ukoliko ova industrija bude zatvorena, imamo jedno određeno vrijeme, kao sto je bio slučaj sa Albanijom, gdje su im pružili tri godine za tranziciju”, kaže Istref Velici, predsjednik Udruzenja igara na sreću.

Broj zaposlenih u oblasti igara na sreću na Kosovu je blizu 4.500. Agim koji već 11 godina radi u kladionici kaže da nikada nije bilo problema i da će ukoliko ostane bez posla morati da napusti Kosovo.

“Već 11 godina radim u kladionici, nikada nije bilo nekih problema, tuče ili ubistava. Ako ostanem bez posla vjerovatno ću napustiti zemlju jer ovdje ne mogu naći drugi posao”, navodi on.

Iz Kosovskog odbora za ljudska prava su reagovali rekavši da se odlukom o zabrani igara na sreću ne sprječava kriminal već obrnuto i da je obaveza države da reguliše pravno funkconisanje takve vrste poslovanja.

“Svi su uslovi da ćemo imati povaćanje kriminala, jer ako se nešto ovako radi na javnom mjestu onda se to može kontrolisati, ali kada vi ne znate gdje se to dešava ne možete više da djelujete preventivno, već samo da se bavite posljedicama. Mi smo tražili da se ova aktivnost uvede u legalne kanale, ako neko ne ispunjava uslove za to – onda nema dozvole”, rekao je Bedžet Sala, iz Savjeta za zaštitu ljudskih prava.

Na Kosovu je do sada funkcionisalo preko 470 lokala za igre na sreću, od kojih je budžet Kosova godišnje profitirao blizu 20 miliona evra. Ovdje se mogu već čuti glasovi da se lokali za igre na sreću neće pomiriti sa njihovim gašenjem i da će pokušati svoje djelovanje da izmjeste u susjedne zemlje.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x