Podrška TIKA-e: Svečano otvorene tri obnovljene prostorije Arhiva BiH

Podijelite ovaj članak:

U Sarajevu su danas svečano otvorene i puštene u funkciju tri obnovljene prostorije Arhiva Bosne i Hercegovine, a za čiju je rekonstrukciju sredstva izdvojila turska Agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), javlja Anadolu Agency (AA).

Delegacija Republike Turske na čelu s ambasadorom u BiH Haldunom Koc, u čijoj pratnji su bili koordinator TIKA-e za BiH Omer Faruk Alimci i Vojni ataše Republike Turske u Sarajevu brigadir Gulhan Yilmaz. Turska delegacija sastala se s direktorom Arhiva BiH Sašom Klepićem. 

Klepić je na konferenciji za novinare nakon sastanka istakao kako je danas svečani trenutak za institucije na čijem je čelu, obzirom da je krajem prošle godine u saradnji s TIKA-om obavljene prostorije u kojima se čuva arhivska građa. 

“Mogu reći da je to bila inicijalna kapsula i nama podstrek da nastavimo s rekonstrukcijom tih prostorija. S ponosom mogu kazati da smo uz ove tri prostorije nastavili s procesom rekonstrukcije i sada je u toku obnova dodatne četiri prostorije u kojima se također čuva arhivska građa”, kazao je Klepić, te dodao: 

“Ovo je zaista svečani trenutak za Arhiv BiH iz razloga što evo nakon 70 godina konačno imamo prostorije koje su rekonstruisane, prostorije koje priliče ovakvoj instituciji. Nećemo stati na ovome.” 

TIKA je ovim projektom obnovila tri najkritičnije prostorije u kojima se čuvala arhivska građa. Klepić ističe da su to bile tri potpuno devastirane prostorije, a obzirom da nije bilo drugog izbora, u njima se čuvala arhivska građa. Obnovom su prostorije uređene tako da je građa u njima sigurna za period narednih 100 godina. 

“S ovim projektom obnovljeno je 60 posto prostorija, ostalo nam je vrlo malo i optimista sam da ćemo u narednih 12 do 15 mjeseci obnoviti sve prostorije, ali isto tako i riješiti sporna pitanja oko čuvanja arhivske građe za narednih 100 godina”, poručio je Klepić. 

Ambasador Republike Turske Haldun Koc je istakao kako arhivi dviju zemalja imaju vrlo blisku saradnju, u skladu s odnosima koje imaju BiH i Turska. 

“Kao rezultat ovih bliskih veza realizovano je mnogo projekata. Pažnja koja se posvećuje arhivima i samo čuvanje arhivske građe, historijskih dokumenata, jedan je od pokazatelj i pridavanja značaja jedne zemlje njenoj historiji. Danas imamo priliku vidjeti dio prostorija koje je obnovila TIKA”, rekao je Koc. 

Istakao je kako ovaj, ali i niz drugih projekata koje je TIKA realizirala u Bosni i Hercegovini predstavlja konkretan primjer dobrih i prijateljskih odnosa Turske i BiH. 

Koordinator TIKA-e za BiH Omer Faruk Alimci istakao je da je TIKA, kao produžena ruka prijateljske Republike Turske prema prijateljskoj BiH, za 23 godine djelovanja u ovoj zemlji realizovala oko 850 projekata u obrazovanju, zdravstu, kulturi, poljoprivredi i drugim oblastima. 

“Mi naše projekte realizujemo u skladu s prioritetima i potrebama države BiH i njenih naroda. Arhiv BiH je jedna značajna institucija u kojoj se čuvaju dokumenti, čak iz osmanskog perioda. TIKA je bila uz Arhiv BiH i pružila podršku pri obnovi prostorija nakon što su zahvaćeni požarom 2014. godine. Nastavili smo našu saradnju kroz obnovu prostorija u kojima se čuva arhivska građa. Iskreno želim da se arhivska građa čuva još dugo godina bez problema, u pravim uslovima i da bude od koristi svim istraživačima”, poručio je Alimci. 

TIKA je u više projekata za obnovu Arhiva BiH do danas osigurala finansijska sredstva u vrijednosti od oko 200.000 eura.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x