Pogledajte ovo velelijepno zdanje u Cazinu: Na uređenje ove džamije potrošeno je oko pola miliona KM, luster je poklonio austrougarski car

Podijelite ovaj članak:

Gradska džamija u Cazinu izgrađena je davne 1879. godine, u utvrdi grada, što nije čest slučaj. Prema usmenim predanjima luster džamije je poklon austrougarskog cara Franje Josipa, te da je munaru sagradio Talijanski arhitekt Ljudevit Missoni. Jedno vrijeme bila je među najvećima u državi.

Istovremeno može primiti oko dvije hiljade vjernika. Jedan je od dragulja bosanskohercegovačke sakralne arhitekture koji ovih dana poprima novi sjaj.

U toku je renoviranje i rekonstrukcija unutrašnjeg dijela džamije kako nam je sam potvrdio Smajo ef. Šabić imam džamije.

Do sada je u uređenje džamije utrošeno oko 500.000 KM.

Gradska džamija nije samo vjerski objekt, ona je kulturno-historijsko blago ovog kraja. Cazinska gradska džamija danas često ugosti brojne turiste iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i one iz inostranstva.

Gradska džamija u Cazinu će za dvadesetak dana otvoriti svoja vrata u novom ruhu jer je u oktobru predviden završetak gradevinskih radova koji se ovih dana intenzivno privode kraju.

Pogledajte video OVDJE.

(RTV USK/Cazin.ba)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x