Polen: superhrana koja jača imunitet i povećava energiju

Podijelite ovaj članak:

Pčelinji polen, poznat i kao “superhrana iz košnice”, postaje sve popularniji zbog svojih izuzetnih nutritivnih svojstava i zdravstvenih prednosti. Ovaj prirodni dodatak prehrani može biti ključ za poboljšanje vašeg zdravlja i dobrobiti. Saznajte više o pčelinjem polenu, njegovim prednostima i načinu korištenja.

Šta je pčelinji polen?

Pčelinji polen je mješavina cvjetnog polena, nektara, enzima, meda, voska i pčelinje sline. Pčele ga sakupljaju s cvjetova i nose u košnicu gdje se koristi kao hrana za radilice. Polen se prikuplja pomoću posebnih uređaja postavljenih na ulazu u košnicu, bez štetnih efekata po pčele.

Nutritivni sastav pčelinjeg polena

Pčelinji polen je bogat:

 • Proteinima: Sadrži sve esencijalne aminokiseline.
 • Vitamini: Uključujući B kompleks, vitamin C, D, E i K.
 • Minerali: Kao što su kalcij, magnezij, željezo, cink i selen.
 • Enzimi i koenzimi: Koji pomažu u probavi i metabolizmu.
 • Antioksidansi: Koji pomažu u zaštiti tijela od slobodnih radikala.

Zdravstvene koristi pčelinjeg polena

 1. Jačanje imunološkog sistema Pčelinji polen sadrži brojne antioksidanse i vitamine koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema, štiteći tijelo od bolesti i infekcija.
 2. Poboljšanje probave Zahvaljujući enzimima, pčelinji polen može poboljšati probavu i pomoći u apsorpciji hranjivih tvari.
 3. Povećanje energije Visok sadržaj proteina, vitamina i minerala pomaže u povećanju energije i smanjenju umora.
 4. Smanjenje upala Antioksidansi i protuupalni spojevi u polenu mogu pomoći u smanjenju upalnih procesa u tijelu.
 5. Podrška kardiovaskularnom zdravlju Pčelinji polen može pomoći u snižavanju kolesterola i poboljšanju zdravlja srca i krvnih žila.
 6. Podrška zdravlju kože Zbog svojih hranjivih tvari, pčelinji polen može pomoći u poboljšanju zdravlja kože, smanjenju akni i ubrzanju procesa zacjeljivanja rana.

Kako koristiti pčelinji polen?

Pčelinji polen se može koristiti na različite načine:

 • Kao dodatak prehrani: Dodajte ga u smoothieje, jogurt, pahuljice ili salate.
 • U kozmetici: Koristite ga u maskama za lice ili kao dodatak kremama za kožu.
 • Za poboljšanje imuniteta: Uzimajte ga svakodnevno u malim količinama, počevši s pola kašičice i postepeno povećavajući dozu.

Mjere opreza

Iako je pčelinji polen siguran za većinu ljudi, osobe s alergijama na polen ili pčelinje proizvode trebaju biti oprezne. Uvijek je najbolje konzultirati se sa zdravstvenim radnikom prije nego što počnete koristiti novi dodatak prehrani.

Pčelinji polen je prirodni dodatak prehrani bogat hranjivim tvarima i zdravstvenim prednostima. Od jačanja imunološkog sistema do poboljšanja probave i povećanja energije, ovaj “superhrana” može biti vrijedan dodatak vašoj prehrani. Uz pravilnu upotrebu i poštivanje mjera opreza, pčelinji polen može donijeti brojne koristi za vaše zdravlje i dobrobit.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x