Policajci u Krajini u štrajku, traže veće plaće

Podijelite ovaj članak:

Kako smo već objavili Sindikat policije USK je 8. januara uputio zahtjeve Vladi USK a pregovarački tim Vlade i policijski Sindikat nisu uspjeli postići kompromis.

Sindikat traži povećanje plata uposlenih, isplatu naknada koje nemaju karakter plate, te nabavku zaštitne opreme za rad sa migrantima. MIgrantska kriza traži dodatno angažiranje policije a Sindikat traži da njegovi članovi ne budu diskriminirani u odnosu na druge budžetske korisnike u Kantonu, te kolege u drugim kantonima FBiH.

Nakon ovog štrajka, ukoliko ne dođe do novih pregovora sa Vladom USK, najavljuju iz Sindikata policije USK, idu radikalnije mjere poput javnih protesta pred zgradom Vlade i Skupštine USK, u na kraju i stupanje u generalni štrajk.

Stav Vlade USK je da u ovoj godini neće biti povišice plate, a dugovanja koja nemaju karakter plate u visini od 1,2 miliona KM će se rješavati u narednom periodu.

Ministarstvo policije će u ovoj godini uložiti sredstva za izgradnju objekta policijske stanice u Bužimu, a nabavka oružja za policijske službenike je u toku jer se moraju ispoštovati i precizne procedure u vezi s EU dozvolama. Policijske snage su nedavno dobile jedan, a uskoro trebaju stići još tri kombija koji su donacija IOM-a.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić izjavio je nedavno za Klix.ba da će zahtjevi policije za zaštitna sredstva za rad s migrantima biti riješeni odmah.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x