Političke vratolomije u Bosni i Hercegovini

Varijanta I

Stranke koje su dobile najveće povjerenje građana u FBiH, SDA i SDP, mogu okupiti formirati blok i Vladu FBiH i Vladu u čak 8 od 10 kantona.

SDA kao stranka koja je dobila najveće povjerenje glasača u Federaciji Bosne i Hercegovine, zajedno sa tradicionalnim partnerom DF-om, u koaliciji koju bi činili i SDP, NES i SzBiH, mogli bi formirati vlast u čak osam od deset kantona.

Za ovakav scenarij, kako bi imali većinu u nekim kantonima, potrebna im je i saradnja sa drugim političkim opcijama koje su lokalno zastupljene.

USK

Pa krenimo redom, u USK, ova koalicija bi imala 23 od 30 popularno nazvanih “ruku” i imali bi komotnu većinu za formiranje vlasti.

TK

U TK bi imali čak 27 od ukupno 30 ruku, čime je većina još i stabilnija nego na području USK. I ovdje takođe ne bi imali potrebu uvoditi šestu stranku u koaliciju jer bi vlast bila više nego stabilna.

ZDK

U ZDK bi imali 19 od 35 ruku, i imali bi stabilnu većinu. Takođe, u skupštini ZDK, Stranka za BiH nema zastupnike. U slučaju potrebe sa klupe bi mogao biti uključen SBB, čija dvojka čeka na klupi za rezervne igrače.

BPK

U BPK, navedena koalicija ima 12 od 25 zastupnika i za vlast im je potrebna neka od lokalnih, “goraždanskih” političkih opcija. BH demokrati Džebraila Bajramovića, mogli bi biti “ruka” za prostu većinu. Međutim nisu isključene ni druge kalkulacije i opcije.

SBK

U SBK bi se moglo desiti čudo. SDA, SDP i DF imaju 17 “ruku” i imaju prostu većinu. Ukoliko involviraju i privole u vlast HDZ 1990, do vlasti bi išli sa komotnih 19/30.

HNK

Čudo je moguće i u HNK, naime SDA/SDP/NES/DF imaju 13 zastupnika, uz HDZ 1990 imali bi 16. Ovo je već prosta većina, a uključivanjem u vlast i HRS-a sa još dva zastupnika, to je već komotna i stabilna većina 18/30.

KS

U Kantonu Sarajevo, kvartet SDA/SDP/SzBiH/DF imaju čak 22 zastupnika, i ovo bi bila jedna od najstabilnijih kantonalnih vlada.

Kanton 10

Još jedna vlast bez HDZ-a mogla bi se praviti u Kantonu 10. Ovdje bi vlast predvodila opcija Hrvatski nacionalni pomak sa 5 zastupnika. Koaliciju bi još sačinjavali SDA/SDP kao i dva partnera iz još dva kantona, SBK i HNK, stranke HDZ 1990 i HRS.

PK i ZHK

U Posavskom kantonu i ZHK, vlast bi zbog apsolutne većine formirala HDZ.

FBiH

Na Federalnom nivou, koalicija SDA/SDP/DF/NES/SzBiH imaju ukupno čak 62 poslanika, a zajedno sa još 5 iz terceta HRS/HNP/HDZ 1990. Ukupno bi to bilo 67/98 poslanika.

Sutra donosimo nastavak u slučaju da trojka SDP/NiP/NS krene u kreiranje kantonalnih i federalne vlade.

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x