Poljubiti ili ne Papin prsten ?

Podijelite ovaj članak:

Video gdje Papa Franjo bjesni zbog povlačenja od strane ljudi u Meksiku je u najmanju ruku čudan. ( Video pogledajte ovdje )

No , pojavio se novi viralni video koji je jos čudniji. Naime, nakon vjerskog obreda u gradu Loretu, mnogi vjernici su pokušali poljubiti njegov prsten, ali je svaki put uzmicao ruku.
Očigledno, on ne želi da gospodari nad svojim stadom na način koji podsjeća na careve i apsolutne monarhe u prošlosti: ali u tom slučaju, zašto jednostavno nije dao obavijest da su ljubitelji prstenova dobrodošli , i da ne želi takvu nepristojnu adulaciju, koja izgleda kao da pripada drugom stoljeću . Na tom mjestu je već 6 godina, dovoljno dugo, da je mogao postaviti neke standarde po kojima želi biti tretiran.

Zapravo, Franjo je promijenio mnogo toga na nekoliko načina: za razliku od svojih prethodnika, on ne živi u apostolskoj palači, već zauzima niz soba u Vatikanskom hotelu, Casa Santa Marta. Svoje torbe nosi na sastanke; putuje malim Fiatom, a ne limuzinama koje su koristili njegovi prethodnici.

Kao i često u životu, mali detalji bacaju svjetlo na velike probleme. U Franji, katolička crkva ima papu koji nije posve jasan što želi: ili barem to često signalizira u vrlo različitim smjerovima. Dakle, s jedne strane imamo njegovu iskrenu odlučnost da iskorijenimo užasne probleme koji su postali zaštitni znak njegovog papinstva: ali onda je ispalio , kao što je to učinio u Čileu, o biskupu za kojeg je mislio da nije kriv, kasnije se pokazalo krivim. Ili saziva sastanak kako bi se uhvatio u koštac sa zlostavljanjem, kao što je to učinio u veljači, a onda se upusti u to sa sumirajućim govorom koji izgleda da sugerira da misli da stvari nisu lošije u katoličkoj crkvi nego u bilo kojoj drugoj velikoj instituciji.

Tužna je istina da se većina onoga što proizlazi iz Vatikana čini sumnjivim. Da li je Papa Franjo zaista snaga za promjenu ? Da li će ikada organizacija koju vodi mala manjina njenih članova shvatiti da im je organizacija prijeko potrebna. 

Senzor.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x