Ponos BiH: Šejla Hadžić doktorirala na jednom od najpoznatijih univerziteta u Evropi

Podijelite ovaj članak:

Vijest o velikom uspjehu Tuzlanke podijelio je Dr. Edhem Čustović, osnivač fondacije koja pomaže mladim ljudima pod nazivom B&H Futures Foundation.  Šejla Hadžić je bila jedna od prvih učesnica Bosnia & Herzegovina Futures Foundation takmičenja u kojem su mladi bh. istraživači objašnjavali svoje istraživanje. Šejla je odbranila doktorat na Ludwig-Maximilians Univerzitetu u Minhenu u sklopu ATLAS-a, jednom od najskupljih i naučno najznačajnijih eksperimenata u svijetu Naslov disertacije u prevodu: “Proizvodnja i performanse modula silicijumskih piksela sa planarnim senzorima za nadogradnju ATLAS ITk” ATLAS je najveći eksperiment sa detektorom čestica opšte namjene na Velikom hadronskom sudaraču (LHC), akceleratoru čestica u CERN-u (Evropska organizacija za nuklearna istraživanja) u Švajcarskoj.

Eksperiment je osmišljen tako da iskoristi neviđenu energiju dostupnu na LHC-u i promatra fenomene koji uključuju vrlo masivne čestice koje nisu bile vidljive korištenjem ranijih akceleratora niže energije. Šejla je završila Gimnaziju “Meša Selimović” u Tuzli i studirala fiziku na Prirodno-matematički fakultet Tuzla na Univerzitet u Tuzli, prije nego što je krenula na put u Minhen. Tamo je završila master studije na LMU prije nego što je stekla punu stipendiju za doktorat, na istoj ustanovi. “U protekle tri godine naučila sam mnogo, ne samo u kontekstu istraživanja, nego što je najvažnije koliko je život nepredvidljiv.

Zahvaljujući pandemiji koja je obilježila početak mog doktorata, postala sam svjesna koliko je teško sve planirati u životu i da na bilo kojem putu kojim krenemo ne smijemo zaboraviti da brinemo o svom zdravlju i uvijek cijenimo svoje drage. Osvrćući se na protekle tri godine, nekako se ne sjećam svih teških i stresnih trenutaka sa kojima sam se suočila, već najviše koliko su mi nedostajali roditelji i poželjela sam da im u starosti mogu biti blizu,” kaže Šejla.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x