Ponos Bosne i Hercegovine u Londonu, ponos Harlesdena

Podijelite ovaj članak:

Bosanskohercegovačkoj Britanskoj zajednici u Londonu dodijeljena nagrada i priznanje “Pride of Harlesden Award 2019” (Ponos Harlesden-a 2019) za izvanredan doprinos i dobrobit zajednice u Harlesden-u. Važe se za glavnog partnera u inovativnom modelu zajedničkog rada državnog i sektora civilnog društva.

U prostorijama Salvation Army na Harlesden-u, Opština Brent, sjeverozapadni London, Bosanskohercegovačkom savjetodavnom centru kao jedinoj organizaciji iz sektora civilnog društva u Ujedinjenom Kraljevstvu je dodijeljeno priznanje Ponos Harlesden-a 2019.

Pitali smo predsjednika ove Organizacije gospodina Zaima Pašića otkud i kako ovo priznanje Bh. savjetodavnom centru.

“Zasigurno zasluženo, a tu je iz dva opravdana razloga…

Prvi, u znak trajne zahvalnosti zemlji prijema. Početkom devedesetih, britansko društvo je velikodušno prihvatilo bh. izbjeglice i pružilo nam utočiste kada nam je bilo najpotrebnije. Pored toga su dali svoju punu podršku, uključujući i financijsku kako bi se bh. zajednica ovdje samoorganizirala s ciljem pružanja dugotrajne podrške najugroženijim članovima bh. zajednice u Londonu. To je uglavnom starija populacija kojima su najveće prepreke za društvene integracije engleski jezik i invaliditeti što rezultira nemogućnošću da se upoznaju sa sistemom i poteškoćama da pristupe uslugama državnih institucija. Oni su i razlog zbog kojeg smo 1997. osnovali centar kako bi im pružili savjetodavne i usluge profesionalnog zastupanja na maternjem jeziku po pitanju prava na socijalne dodatke, stambene probleme, socijalnu njegu i zdravstvene usluge.

image
Bosanskohercegovački savjetodavni centar u Harlesdenu/ BHDINFODESK

Tokom protekle 22 godine Bh. savjetodavni centar je rastao i izrastao u jedan vrlo priznat, poznat i kredibilan savjetodavni centar koji pruža usluge visokih kvaliteta. Zbog naše unikatnosti koja proizilazi prvenstveno iz pružanja savjetodavne usluge na jezicima (engleski-bosanski-srpski-hrvatski), ali i zbog nedostatka praktične pomoći u Londonu, 2008. godine je zvanično proširena isporuka naših usluga za ugrožene i marginalizirane Londonce iz još pet država Zapadnog Balkana (Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije).

Osigurani su neophodni resursi za realizaciju usluga i aktivnosti koje su bile neophodne kako bi adekvatno odgovorili na potrebe najugroženijih pojedinaca iz ovih zajednica. S ponosom i zasigurno mogu reći da je ovaj bh. centar u protekle dvije decenije pomogao hiljadama Londonaca s prostora Zapadnog Balkana i poboljšao kvalitetu njihovog života, i oni su najbolji sudionici utjecaja našeg rada.

Nažalost, oni još uvijek trebaju našu pomoć jer su i dalje pod utjecajem prošlih trauma i osjećaju se isključenim iz društva. Naš trenutni rad s njima je fokusiran na smanjenju izoliranosti i društvene isključenosti, promociji dalje neovisnosti i integracija. Ono što nas čini posebno sretnima kad su u pitanju naši korisnici s prostora Zapadnog Balkana je činjenica da smo okupili i približili ljude koji su došli s različitih strana konflikta u bivšoj Jugoslaviji.

Drugi, jer smo odgovorna zajednica i hoćemo da odigramo svoju ulogu u društvu. Britanija prolazi kroz implementaciju veoma širokog raspona reforme socijalnog sistema kao rezultat Zakona donesenog 2012. godine, a koje su najveće reforme od Drugog svjetskog rata. Utjecaj ovih reformi u znatnoj mjeri pogađa siromašne u britanskom društvu. Globalna recesija 2008. je izazvala da oni koji imaju manje jedva sastavljaju kraj s krajem, a London je postao grad kojeg više radnička klasa ne može priuštiti. Banke hrane su postale mjesto gdje se i medicinske sestre obraćaju za pomoć. Svi zajedno prolazimo kroz jedan veoma težak period u našoj historiji. Nažalost, Brexit čini situaciju u zemlji vrlo neizvjesnom i njegov utjecaj ni stručnjaci ne mogu procijeniti.
Londonska Opština Brent iz koje djelujemo je jedna od najsiromašnijih u zemlji.

Očekuje se da će uvođenje Universal Credit-a, što je ustvari i najveći izazov ovih reformi, utjecati na između 40.000 i 55.000 građana Opštine Brent. Proces podnošenja zahtjeva u potpunosti je online, a pojedinci koji su manje digitalno sposobni ili nikako suočavaju se s preprekom za pravovremeno i učinkovito prijavljivanje i podnošenje zahtjeva.

Opština Brent je u konsultaciji sa sektorom civilnog društva kojem naša organizacija pripada razvila inovativan model pod nazivom Brent Community Hubs, kako bi odgovorila na potrebe svojih građana u procesu reformi. Ideja se zasniva na tome da se građanima pruži široka lepeza usluga koje su pristupačne, besplatne, efikasne, i skrojene po potrebi pojedinca.

Model je osmišljen tako da se lansira pet Community Hubs uglavnom na javnim mjestima poput biblioteka u najsiromašnijim dijelovima Opštine. Svaki Hub bi imao stručno osoblje iz dva sektora – državnog i civilnog društva, koji će zajednički odgovoriti na potrebe zajednice i djelovati kao jedan tim koji nudi različite ekspertize.

Uvjerenja sam da će, ako se uspješno implementira, ovaj model usvojiti i ostale Opštine u zemlji. Prvi Hub je lansiran u mjestu koje se zove Harlesden, po kojem je i dobio naziv, pošto je u našoj neposrednoj blizini odmah smo se prijavili da budemo partneri u ovom projektu. Tako da od februara 2018. pružamo redovnu podršku široj lokalnoj zajednici kroz isporuku savjetodavnih usluga, dva dana sedmično u Harlesden Community Hub-u.

Koncem januara 2019. smo sabrali rezultate našeg rada i zaključili da smo u protekloj godini pomogli 358 ljudi u Harlesden-u. U toku naše intervencije šira lokalna zajednica se bolje upoznala s našom organizacijom, stručnim timom i bh. kulturom. Rezultati analize povratnih informacija i uputnika koje smo sakupili od korisnika pokazuju da je kvaliteta našeg rada ocijenjena s najvećom mogućom ocjenom i da je satisfakcija korisnika usluga bila 100%. Pored toga i Opština Brent nas je izvijestila da smo im po učinkovitosti i kvalitetu jedan od najvažnijih partnera te da smo mnogo zaslužni za uspješnost i popularnost Harlesden Community Hub-a.

image
Podrška za ugrožene i marginalizirane Londonce s prostora Zapadnog Balkana/ BHDINFODESK

Ovu zaslugu mi pripisujemo članu našeg stručnog tima Emini Trožić, koja je na terenu i koja je svojim vrijednim radom, znanjem, sposobnošću predstavila kvalitete, kulturu i vrijednosti Bh. savjetodavnog centra. Emina Trožić je inače iz Sanskog Mosta koji se nalazi u sjeverozapadnom dijelu BiH. U London je došla kao 11-godišnja djevojčica, diplomirala i magistrirala pravo na prestižnim fakultetima u Ujedinjenom Kraljevstvu, a od septembra 2019. godine počela je raditi za globalnu advokatsku firmu koja je dobila priznanje kao najbolja advokatska firma u Ujedinjenom Kraljevstvu u 2018.

Posebno nam je drago što će Emina u privatni sektor i korporativni svijet odnijeti poznavanje problema ugrožene i marginalizirane grupacije našeg društva i mi smo uvjereni, znajući je, da će kroz svoj budući rad utjecati na veću društvenu odgovornost korporacija.

Na kraju, da zaključim i odgovor na Vaše pitanje “otkud ovo priznanje” – na našu adresu je stigao poziv lokalne zajednice, za svečani događaj 23. februara 2019. u prostorijama Salvation Army u Harlesden-u kako bi svi zajedno proslavili uspješnost prvog Community Hub-a u Opštini, a na koji smo se i odazvali. U toku manifestacije smo se prijatno iznenadili kad su nas prozvali da primimo priznanje Ponos Harlesdena 2019. Bh. savjetodavnom centru za izvanredan doprinos i dobrobit šire lokalne zajednice. Biti prepoznat za doprinos u rješavanju problema van vlastite zajednice demonstrira dobru integraciju jedne etničke zajednice i daje dobar primjer socijalne kohezije društva, što je po nama veoma važno, naročito sad u vremenu Brexit-a, ono prevenira potencijalne tenzije u našem multietničkom društvu.

Ponosni smo bili dok su čitali o našoj Emini, kojoj su lider Opštine Brent Councillor Muhammed Butt i gradonačelnik Cllr. Arshad Mahmood dodjeljivali priznanje uz prigodnu nagradu za njen lični doprinos i Service Excellence. Sa suzama u očima sam gledao našu Eminu, ponos naš, ponos BiH u Londonu. Naša Emina ide dalje, svojim putem i na svoj način ona će i dalje raditi ono što sad radi ali utjecajnije i moćnije, bez sumnje. Mi ostajemo ovdje gdje jesmo i nastavljamo s isporukom savjetodavnih usluga i podrškom za ugrožene i marginalizirane Londonce s prostora Zapadnog Balkana i širu lokalnu zajednicu. Naš put do društva u kojem pojedinci i zajednice kojima služimo mogu napredovati je poprilično dug i nimalo lak, ali realan.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x