Ponovo će mu se suditi: Ukinuta presuda Semiru Rastoderu

Podijelite ovaj članak:

U aprilu 2014. godine na pješačkom prelazu u Nedžarićima usmrtio majku dvoje djece Havu Dovadžija. Za proteklih pet godina niti dana nije proveo u pritvoru

Vrhovni sud FBiH ukinuo je presudu kojom je Semir Rastoder u oktobru 2015. godine osuđen na pet i po godina zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je na pješačkom prelazu poginula majka dvoje djece Hava Dovadžija.

Prvostepena presuda je ukinuta, a predmet je vraćen Kantonalnom sudu u Sarajevu gdje će suđenje biti ponovljeno.

Kako je navedeno u Rješenju o ukidanju presude, nakon žalbe kantonalne tužiteljice i osuđenog Rastodera, Vijeće kojim je predsjedavao sudija Slavko Marić, a čine ga još i sudije Hurija Sarajlić i Emir Neradin, djelimično je uvažilo žalbu optuženog i njegovih advokata Kadrije Kolića, Alena Nakića i Senada Krehe na presudu iz oktobra 2015. godine.

Nesreća u kojoj je nastradala Dovadžija dogodila se u aprilu 2014. godine kada je Rastoder u sarajevskom naselju Nedžarići, na pješačkom prijelazu, krećući se iz pravca Ilidže i, prema navodima iz optužnice, vozeći brzinom od 103 kilometra na sat, “golfom 6” udario i na mjestu usmrtio nesretnu ženu.

Za sve to vrijeme Rastoder niti dana nije proveo u pritvoru, a o čemu je Faktor i ranije pisao.

Neposredno nakon nesreće kratko je zadržan u policiji, a zatim pušten na slobodu.  To je izazvalo masovnu pobunu i nezadovoljstvo građana, pa su tim povodom organizirani i masovni protesti. Hiljade ljudi je izašlo na sarajevske ulice i tražilo pritvor za ubicu, ali Rastoder ni nakon toga nije pritvoren.

Nakon što mu je izrečena zatvorska kazna, slobodno se išetao iz sudnice. Tužilaštvo KS se bunilo protiv toga, ali bez konkretnih rezultata.

Izvor:  Faktor

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x