Porodica zločinca Radovana Karadžića tužila Sjedinjene Američke Države

Članovi porodice bivšeg političkog vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, koji je osuđen za ratne zločine u ratu u BiH 1990-ih, tužili su u utorak Ministarstvo financija SAD-a zbog toga što su ostali na američkom popisu sankcija.

Karadžićeva supruga Ljiljana, sin Aleksandar i kći Sonja izjavili su u tužbi saveznom sudu u Washingtonu da Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva financija, koji upravlja sankcijama SAD-a, neopravdano odugovlači s donošenjem odluke o tome hoće li im ukinuti sankcije.

Glasnogovornik Ministarstva financija nije odmah odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar. 

Njih troje sankcionirala je američka vlada 2003. nakon što su bili osumnjičeni da su pomagali Karadžiću dok je bio suočen s optužnicom suda u Den Haagu za zločine povezane s genocidom nad Muslimanima u Bosni.

Porodica tvrdi da nisu pomogli Karadžiću da izbjegne hapšenje.

Radovan Karadžić je uhapšen 2008. i kasnije osuđen na doživotni zatvor zbog uloge u genocidu u Srebrenici kada su snage bosanskih Srba u julu 1995. ubile više od 8 hiljada muslimanskih muškaraca i dječaka.

Njegova porodica rekla je da su 2020. počeli s podnošenjem zahtjeva Ministarstvu financija da ih se ukloni s popisa sankcioniranih osoba poznatog kao popis “Posebno označenih državljana”. Uključivanje na popis koštalo ih je mogućnosti zapošljavanja, onemogućilo im otvaranje bankovnih računa i nepravedno ih stigmatiziralo, stoji u tužbi.

Unatoč trogodišnjim razgovorima između OFAC-a i obiteljskog odvjetnika, OFAC još nije donio odluku ni za jedan od tri zahtjeva, kažu oni.

“Nije pošteno da neko mora čekati toliko dugo na odluku”, izjavio je obiteljski odvjetnik Peter Robinson.

U tužbi se traži od suda da naredi OFAC-u da odluči o njihovim zahtjevima u roku od 30 dana i da se podmire odvjetnički troškovi.

Radio Sarajevo

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x