Porodice žrtava na suđenju za zločin u selu Kravica

Podijelite ovaj članak:

Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ubistvo više stotina Bošnjaka u julu 1995. godine u selu Kravica kraj Srebrenice nastavljeno je danas u Beogradu saslušanjem svedoka odbrane Boška Budimira, javlja Anadolu Agency (AA).

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Prema optužnici, oni su s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u selu Kravica, u julu 1995. godine, učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Na današnjem glavnom pretresu izvedeni su i pisani dokazi, među kojima je i spisak grobnica i njihovih položaja na geografskoj karti, na šta su advokati optuženih imali zamjerke, ističući da to nisu “grobnice muslimana, niti ljudi koji su stradali u tom periodu”. O pisanim dokazima izjasnio se i optuženi Milidragović, koji je rekao da ništa ne vjeruje “pravosudnim organima Bosne i Hercegovine”.

Nura Begović, iz Udruženja “Žene Srebrenice”, čiji je tridesetdevetogodišnji brat Adil Suljić ubijen, ocijenila je da je Milidragovićeva konstatacija sramna.

-Ne mogu da shvatim da jedan zločinac može da negira zločin i može da kaže da su izmišljene grobnice. Ovo je sramno, sram ga bilo. Neka pogleda istini u oči, neka kaže da li se on boji budućnosti, da bude u našoj koži. Mi ne želimo nikakvu osvetu, mi ne želimo više nikakvo ubijanje, mi hoćemo samo pravdu. Danas sam ovde da vidim ubice, ubice mog brata i mnogih kao što je moj brat – navela je novinarima u Beogradu.

 

Kada Hotić, potpredsednica Udruženja “Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa”, kazala je da, iako je prisustvovala brojnim suđenjima i u Sarajevu i u Haagu, ovaj sud u Beogradu joj je “zagonetka i nije sigurna da li se ovdje ozbiljno sudi ili je to samo reda radi”. Prema njenoj ocjeni, sud je neozbiljan, a da bi važnije bilo za Srbiju i srpski narod da se istina prihvati i da se zločinci osude.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. i 20. maj, kada će biti ispitani svjedoci odbrane, među kojima i brat današnjeg svjedoka – Veljko Budimir, koji se do sada nije odazvao pozivu suda, zbog čega je novčano kažnjen, kao i bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, general Tomislav Kovač.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x