Poruka Sarajlijama od bh. dijaspore iz Kanade: Vaša borba za Sarajevo je inspiracija za našu borbu za bolju BiH

Podijelite ovaj članak:

Povodom početka opsade Sarajeva, najduže opsade glavnog grada u modernoj historiji, a koja je trajala 1.425 dana

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) oglasio se povodom današnjeg datuma, 5. aprila – dana kada je (1992.) započela najduža opsada jednog glavnog grada u modernoj historiji.

– Sjetimo se svih heroja koji su svoj život dali za slobodu Sarajeva i države BiH. Ne zaboravimo da učimo našu djecu o agresijama, genocidima i zločincima i nikada više ne dozvolimo da stojeći u redovima za vodu i hranu čekamo milost agresora. Učimo našu djecu i o agresorima ali i o licemjerstvu međunarodne zajednice, koja je embargom na uvoz oružja bila saučesnik u zločinu agresije i genocida koji su se događali na očigled cijeloga svijeta u eri ljudskih prava i sloboda – poručuju iz Instituta.

Navode da “otpor opsadi glavnog grada i razaranju države BiH nije bio samo oružani” te da je bio izraz narodne volje na svim poljima: u ratnoj privredi, obrazovanju, nauci, kulturi, umjetnosti, medijima i nevladinim organizacijama. 

– Negatori države BiH nemate nikakve šanse. Vaš anticilizacijski posao je osuđen na totalni propast, a vi ste već na smetlištu historije. Upamtite da BiH nikada nije bila podijeljena, razbijena i uništena kao cjelina, kao teritorij, kao tradicija, kao mentalitet i kao ideja. Sarajevo je grad heroj. Bolna, neizbrisiva i sramna stranica u historiji čovječanstva zauvijek će ostati kao opomena i svjedočanstvo da BiH i njen glavni grad ne pristaju na kompromis s nacionalistima i fašistima, ma koliko to koštalo – navode dalje.

Staviti i držati Sarajevo i druge bosanskohercegovačke gradove u opsadi, onemogućiti im normalno snabdijevanje hranom, vodom, energentima, lijekovima i danonoćno granatama, snajperima i drugim oruđima i oružjima, te zabranjenim sredstvima i metodama ratovanja, ubijati i ranjavati nezaštićene, izgladnjele i iznemogle civile, predstavlja jasan dokaz agresorsko – genocidne namjere, koju je Generalna skupština Ujedinjenin nacija davno osudila usvajanjem Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koja spada u korpus najznačajnijih međunarodnopravnih dokumenata, u tekovine ljudske civilizacije, kao rezultat iskustva međunarodne zajednice iz holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu, ističu iz IGK-a.

– Pobjede koje glavni grad BiH obilježava snažna su poruka cijelom svijetu, da se, i najteže krize i najveći izazovi mogu prevladati a da se sačuva dostojanstvo, ljudskost, multikultura i suživot. Poruka građankama i građanima Sarajeva: Kanadski Bosanci i Hercegovci su sa vama. Vaša borba za Sarajevo je inspiracija za našu borbu za bolju BiH, za istinu i pravdu – navodi se u saopćenju.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x