‘Postoji šansa da Brexita ne bude’

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je danas da smatra da postoji šansa da Velika Britanija ostane u članstvu EU jer su Britanci poslije referenduma 2016. godine pokrenuli diskusiju o ostanku u bloku. 

U intervjuu za poljski dnevnik ‘Gazeta viborča’, Tusk je sugerisao da je moguće održati novi referendum o ‘Brejitu’ na osnovu ranijih presedana jer su u toj zemlji već održana dva plebiscita o Evropi.

Prvi je održan 1973. godine o ulasku u tadašnju Evropsku ekonomsku zajednicu, a potom 1975. godine o ostanku u toj zajednici.

– Ukoliko je 2016. godine bilo moguće promeniti odluku donijetu 1975. godine, onda isto tako treba da bude moguće održati drugi referendum o ‘Brexitu’ – kaže Tusk, koji je često izražavao žaljenje zbog ishoda referenduma na kojem je 53 posto Britanaca bilo za izlazak, a 48 postoprotiv. 

Prema njegovim riječima, prava diskusija o posledicama ‘Brexita’ počinje ne prije ili tokom kampanje, već nakon referenduma i da bi rezultati, kada bi plebiscit danas bio održan, bili mnogo drugačiji.

On je istakao da je paradoksalno to što je ‘Brexit’ pokrenuo proevropski pokret u Velikoj Britaniji, prenosi Blic.

U britanskom parlamentu u tri navrata nije ratifikovan sporazum koji je premijerka Theresa May postigla sa EU o ‘Brexitu’.

EU je zbog toga dozvolila odgađanje ‘Brexita’ do kraja oktobra.

0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x