Potpisan Sporazum o realizaciji izgradnje spomen-obilježja bosanskim specijalcima u Sarajevu 

Podijelite ovaj članak:

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović potpisao je danas sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić, te predstavnicima Udruženja veterana Odreda policije ”Bosna” Sporazum o realizaciji projekta izgradnje spomen-obilježja bosanskim specijalcima.   

Kako je prethodno već najavljeno, izgradnja je planirana na lokalitetu parka kod Druge gimnazije u Sarajevu. Ministarstvo za boračka pitanja KS pomenuti projekt sufinansirat će sa 200.000 KM, i to za potrebe izvođenja građevinskih radova.   

Prema riječima ministra Osmanovića, riječ je o projektu koji će trajno da svjedoči hrabrosti bosanskih specijalaca.  

”Danas smo zajednički ozvaničili početak izgradnje spomen-obilježja bosanskim specijalcima, spomenika čiju izgradnju čekamo već duži niz godina. Uprkos mnogim otporima, mogu sa zadovoljstvom da kažem da idejno rješenje kreće u realizaciju u narednom periodu, kako bismo konačno dobili monumentalni spomenik otporu jednog naroda. Zahvalio bih se prvenstveno gradonačelnici Benjamini Karić, koja je prepoznala važnost izgradnje ovog spomen-obilježja, i stavila na raspolaganje sve svoje raspoložive kapacitete. Kultura sjećanja je segment na koji smo veoma ponosni, i kao ponosni pripadnik veterana Odreda policije ‘Bosna’ ovaj projekt ima posebno mjesto u mom mandatnom periodu. Svakako se stavljamo na raspolaganje i u narednom periodu, za nastavak dinamike izvođenja radova”, poručio je ministar Osmanović.  

“Iznimno poštujući ogroman, neizmjeran doprinos Odreda policije ‘Bosna’ i svih pripadnika ove elitne jedinice koji su dali život i zdravlje za odbranu grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, ovakav projekt trebao je i ranije da bude realizovan”, pojasnila je gradonačelnica Karić.   

Ovom prilikom zahvalila se svima koji su svojim sredstvima podržali izgradnju spomen-obilježja bosanskim specijalcima, sa uvjerenjem da će se izuzetna saradnja nastaviti i u narednom periodu.  

Spomen-obilježje je u obliku uništenog tenka agresorske vojske s figurama pet bosanskih specijalaca koji su ga osvojili, što je idejno rješenje akademskog umjetnika i bivšeg vojnika Armije RBiH Nebojše Šerića Šobe. Odred policije „Bosna” imao je 1.350 pripadnika, od kojih je 81 nažalost izgubio život tokom agresije na našu domovinu.  

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x