Potpisan Sporazum o rekonstrukciji saobraćajnice i pješačke staze u ulici Stara pruga Osik

Načelnik Općine Ilidža prof.dr. Senaid Memić,  direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Selmir Kovač i direktor firme Bosman  Sunija Jahić potpisali su 15. maja 2019.  u Kantonu Sarajevo Sporazum  o rekonstrukciji saobraćajnice i pješačke staze u ulici Stara pruga Osik.

Ukupna vrijednost projekta je 1.429.972, 83 KM, od čega će Direkcija izdvojiti 1.050.000 KM, a Općina Ilidža  100.000 KM. Kako je rekao direktor Kovač  rekonstruisat će se 1.235 metara saobraćajnice po postojećoj trasi uz proširenje kolovoznih traka oko tri metra, dok će se pješačka staza  raditi uz saobraćajnicu obostrano u oba smjera.

“Bit će urađena i kompletna odvodnja ceste uz izgradnju kolektora, jer je asfalt uništen, a tom saobraćajnicom se svakodnevno kreću vozila javnog gradskog prijevoza. Planirano je da se napravi i nova okretnica za ta vozila”,  dodao je  Kovač.

Prema riječima načelnika  Memića rekonstrukcijom ove saobraćajnice riješit će se problemi s kojima se svakodnevno susreće lokalno stanovništvo i poboljšati komunikacija između naselja, a ujedno će se napraviti i rezervni ulaz, odnosno kratica koja vodi prema Blažuju, nastavku autoputa i prema Vlakovu. “Taj put može biti koristan i za privrednike.i stanovništvo.Investicija je dogovorena i nadamo se da ćemo vrlo brzo obradovati  stanovništvo” izjavio je načelnik Memić.

Izvođač radova direktor Jahić  uvjerenja je će njegova firma sve zadano  u projektu, riješiti u prediviđenom roku. Ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo Adnan Šteta izrazio je spremnost  Vlade  da učestvuje  u svim značajnim projektima za građane Ilidža.“U okviru ovog projekta bit će izgrađene nove četiri niše za autobuska stajališta. Rekonstrukcija ove ceste trebala se izvoditi periodično, ali je resorno ministarstvo odlučilo da se to završi u ovoj godini”, naglasio je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.On je  dodao  da će u  ovoj 2019. godini  na području općine Ilidža početi obnova Velike aleje, rekonstrukcija Rustempašine ulice, kružnog toka na M17, kao i asfaltiranje parkinga na Vlakovu.

0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x