Potpisan ugovor za solarni park vrijedan preko 800 miliona KM

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor kompanije Etmax Siniša Maksimović potpisali su danas u Banjaluci ugovore o dodjeli koncesija za izgradnju i korištenje sedam velikih solarnih elektrana na području opštine Nevesinje.

Koncesije su dodijeljene na period od 50 godina i to za solarne elektrane “Nevesinje jedan”, “Nevesinje dva”, “Nevesinje tri”, “Nevesinje četiri”, “Nevesinje pet”, “Nevesinje šest” i “Nevesinje sedam”, procijenje instalisane snage od 50 do 200 megavata.

Ukupna instalisana snaga svih sedam solarnih elektrana je oko 500 megavata a kako je ranije rečeno, projekat je vrijedan 880 miliona KM.

Koncesionar je prije potpisivanja koncesionog ugovora danas u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu u iznosu od sedam miliona KM, naveli su iz resornog ministarstva.

Koncesionar će, u skladu sa ugovorom, nakon izgradnje solarne elektrane, u budžet Republike Srpske plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 KM po kilovatčasu, od čega će 95 posto sredstava biti usmjereno u budžet opštine Nevesinje.

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske dodijelila je u februaru ove godine kompaniji Etmax koncesiju za gradnju i korištenje solarnog parka Nevesinje koji je trenutno jedan od najvećih ovog tipa na području Evrope.

Ranije je najavljeno i kako kompanija Etmax planira da tokom 2023. godine u Nevesinju osnuju pogon za proizvodnju dijela opreme za elektrane koji će proizvoditi komponente i za potrebe izgradnje solarnog parka, te da će se na ovaj način otvoriti 100 novih radnih mjesta.

Biznis info

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x