Potpisani ugovori o stipendiranju učenika i studenata: Budite ponosni na vaš uspjeh, ali ne zaboravite da je to uspjeh i vaših roditelja

Podijelite ovaj članak:

Fond „Bošnjaci“: Potpisani ugovori o stipendiranju učenika i studenata

Fond „Bošnjaci“ danas je  u Amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu organizirao svečanost potpisivanja ugovora o stipendiranju učenika i studenata za školsku i akademsku 2023/24. godinu.

Ovom događaju prisustvovali su predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, članovi Upravnog i Nadzornog odbora Fonda, predstavnici obrazovnih institucija i drugi gosti.

Direktor Fonda Šahin Kerla naglasio je da su svi koji rukovode ovim fondom svjesni odgovornosti preuzetog emaneta od rahmetli Alije Izetbegovića, osnivača i vakifa, te da nastoje unapređivati rad i tako doprinositi obrazovanju, kulturnim, duhovnim i tradicionalnim vrijednostima Bošnjaka.

„Rahmetli Izetbegović je u vakufnami posebno naglasio da se sa uvakufljenom imovinom upravlja savjesno, nastojeći da se u tom poslu ne učini loše djelo, a da se prihodi od uvakufljene imovine koriste u svrhu obrazovanja i nauke. Alija Izetbegović je u ovaj fond uložio sredstva u iznosu od pet miliona KM, koja su u cijelosti sačuvana i gotovo trostruko uvećana. Dosadašnji rezultati govore o uspješnosti u ostvarivanju primarnog cilja, a to je pomoć u obrazovanju i nauci posebno nadarenim učenicima i studentima, prije svega kroz dodjelu stipendija. Osim stipendiranja nadarenih učenika i studenata, Fond realizuje niz drugih aktivnosti“, kazao je Kerla.

Obraćajući se dobitnicima stipendija, poručio je da od njih očekuju da i dalje uporno rade na svom usavršavanju i stjecanju najvećih akademskih zvanja.

„Budite ponosni na vaš uspjeh, ali ne zaboravite da je to uspjeh i vaših roditelja, nastavnika i vaše domovine koja vam je obezbijedila uslove za ostvarenje vaših snova. Želim da budete svjesni svojih kvaliteta, ali i da ustrajete u svom moralnom i intelektualnom razvoju i sazrijevanju, bez obzira na okrutne životne izazove koji vas očekuju. Uvjeren sam da ćete svojim angažmanom i upornim radom mijenjati stanje na bolje u našem društvu i našoj zajednici“, kazao je on.

Dodao je da se nada da će, bez obzira gdje budu živjeli i radili, pokazivati da principi istine, pravednosti, poštenja, ljubavi prema domovini nisu na prodaju i da nema blaga kojim se oni mogu kupiti.

„Od vas očekujemo da nakon okončanja školovanja i zasnivanja radnog odnosa ostanete u svojoj zemlji i učinite je boljom i prosperitetnijom, da radite na afirmaciji i unapređenju ovog fonda, finansijski ga pomažete u skladu sa vašim mogućnostima kako bi na taj način osigurali nastavak ove plemenite misije“, poručio je direktor Šahin Kerla.

Visina mjesečne stipendija za studente sa prosječnom ocjenom 10,00 iznosi 200,00 KM, za studente 170,00 KM, a učenike 150,00 KM.

U ovoj godini Fond „Bošnjaci“ je dodijelio 60 stipendija posebno nadarenim učenicima i studentima na prvom i drugom ciklusu studija, a među ovogodišnjim stipendistima je sedam studenta sa prosječnom ocjenom 10,00. 

O kakvim se stipendistima radi najbolje govori njihova prosječna ocjena koja, kod studenata na prvom ciklusu studija, iznosi 9,27, a kod studenata na drugom ciklusu studija 9,52. Prosječna ocjena kod učenika iznosi 4,86.

„Kada pogledamo i historiju Fonda, mislim da smo svi zahvalni i ponosni što imamo priliku biti stipendisti. Ovaj fond oslikava upravo našu težnju za unapređenjem znanja i dobra u našoj zemlji. Nadam se da ću u okviru svojih mogućnosti i u budućnosti moći djelovati u skladu s tim“, izjavio je  Fatih Žgalj, student Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, s prosječnom ocjenom 10,00.

Vildana Kubat, studentica Pravnog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, također ima prosjek ocjena 10,00.

„Ova stipendija mi mnogo znači, jer kroz ovaj primjer vidimo da se podržavaju mladi ljudi. Vjetar u leđa mladim ljudima je potreban, kako kroz finansijsku podršku, tako i kroz priznavanje naših rezultata. Cijela zajednica je okrenuta ka tome da nas podrži, i da zajedno gradimo bolju domovinu“, kazala je ona.

Prosječnu ocjenu 10,00 ima i Belkisa Hasanović, studentica Medicinskog fakulteta u Tuzli.

„Velika je čast i zadovoljstvo biti na istom mjestu sa svim ovim uspješnim mladim ljudima. Želim se zahvaliti na podršci, i to nam je motiv da kročimo dalje prema svojim ciljevima“, naglasila je Hasanović.

Ovaj fond je do sada stipendirao 3.060 učenika i studenata u našoj zemlji, među kojima 140 studenata sa prosječnom ocjenom 10,00 na najprestižnijim javnim visoko-školskim ustanovama, zatim više od 360 studenata dobitnika najvećih univerzitetskih priznanja kao što su „Zlatna značka“, „Zlatna plaketa“, „Povelja rektora“, „Povelja dekana“, više od 210 učenika generacije i 18 hafiza Časnog Kur'ana.

Mnogi od stipendista su već sada afirmisani građani, ugledni univerzitetski profesori, naučnici, ljekari, pravnici, ekonomisti i drugi koji žive i rade kako u našoj zemlji, tako i širom svijeta.

Fond je 1997. godine osnovao rahmetli Alija Izetbegović, a u želji da unaprijedi njegov rad i oslobodi ga od bilo kakvih političkih i drugih konotacija, 2001. godine je uvakufio postojeću imovinu uz napomenu da se prihodi od ovog vakufa koriste u svrhu obrazovanja, nauke i kulture, a posebno materijalnog pomaganja Gazi Husrev-begove medrese i Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu. 

Ovim činom vakif je u svrhu činjenja dobrog djela uvakufljenu imovinu trajno prenio u vlasništvo Fonda „Bošnjaci“. Shodno Izetbegovićevoj želji, kod Kantonalnog suda u Sarajevu je izvršena preregistracija Fonda kojom je osnivačka prava nad Fondom preuzela Vakufska direkcija. 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x